В Нови пазар откриха новопостроена сграда за религиозните нужди на мюсюлманското население

 

На 27.07.2018 година в шуменския град Нови пазар беше открита новопостроена сграда, която ще се ползва за посрещане религиозните нужди на местното мюсюлманско население. Първият етаж ще се използва като т.н. „гасилхане“ (морга), а вторият етаж ще се използва за провеждане на летни и целогодишни коран-курсове.

Сградата беше изградена с основното спонсорство на Хатидже Ляле и със съдействието на Главно мюфтийство.

На организираното от Районно мюфтийство - Шумен и Мюсюлманско настоятелство - Нови пазар официално откриване на сградата на 27 юли присъстваха много гости от страната и от чужбина. Сред тях бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, областният мюфтия на Къркларели в Турция (Лозенград) Хюсеин Демирташ, районният мюфтия на град Айтос Селяхаттин Мухаррем и много други.

Тържествената програма включваше четене на Коран-и Керим, приветствия от районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и от останалите гости, както и официално обръщение от страна на Хатидже Ляле – основен дарител и спонсор за изграждането на новопостроената сграда.

 Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед връчи благодарствен плакет на Хатидже Ляле в израз на признателност към нея за извършеното благодеяние. През април тази година, отново благодарение щедростта на Ляле и с осново спонсорство от нейна страна, в бургаското село Дъскотна (Община Руен) беше открита новоизградената джамия, която носи името на благотворителката – „Хатидже Ляле“.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.