Историята на първата джамията в Индия - „Чераман Джума“

 

„Чераман Джума“ е джамия, която се намира в индийския щат Керала, град Кодунгалур. Независимо, че самата джамия е скромна и малка, историята около нейното изграждане е интересна и тя е свързана с Пророка Мухаммед (с.а.с.).

Предполага се, че първото здание е построено още през 629 година, докато Пророкът (с.а.с.) е още жив. След това джамията е претърпяла няколко реставрации, но някои нейни части са останали такива, каквито са били по времето на нейното построяване.

Както съобщават историците, управител на първото царство в Керала Чераман Перумал е станал свидетел на едно от чудесата, извършени от Пророка Мухаммед (с.а.с.), а именно - разделянето на Луната.

Знае се, че пет години преди Преселението на Пророка (с.а.с.) в Медина, жителите на Мекка поискали да им покаже чудо.

Хазрети Мухаммед (с.а.с.) насочил своята благословена ръка към Луната и тя се разделила на две части и след това отново се съединила в едно цяло. Това събитие е упоменато и в Свещения Коран:

„Наближи Часът и се разцепи луната. Но и да видят знамение, те се отдръпват и казват: “Продължителна магия.” И го взимат за лъжа, и следват своите страсти. Но за всяко дело има край. Дойдоха вече при тях вести, които да ги възпират, зряла мъдрост [- Коранът] - ала безполезни са за тях предупредителите.“ (Сура „Луната“:1-3)

 

След като видял това чудо местният управител поискал да изясни причините за това необичайно явление. Чераман Перумал нееднократно се съветвал с астролозите, които също потвърдили разделянето на луната, но да обяснят причината за това и те не били в състояние. 

След няколко месеца Чераман Перумал научил за Пророка Мохаммед (с.а.с.) и за извършеното от него чудо. Научвайки за случилото се, Перумал се отрекъл от престола, разделил имуществото си и решил да отиде в Мекка, за да се срещне лично с Пророка (с.а.с.). Според предположения на някои учени той приел исляма, общувал с Пророка (с.а.с.) и в последствие решил да построи в Индия джамия - начин да спомогне за разпространението на исляма по целия свят.

Съществуват различни версии относно това къде е погребан Перумал. Според една от тях той не е успял да се върне в Индия и отправил писмо до роднините си да построят в Индия джамия, според друга той е успял да стигне до град Касарагод, където също има историческа джамия. Някои предположения сочат, че Перумал след това отново посетил Саудитска Арабия, където в последствие е бил и погребан.

По думите на доктор Хассеен, първото писмено сведение за управителя на Керала и Пророка Мохаммед (с.а.с.) се появило през 1510 година в творчеството на писателя Дуарте Барбоза - за джамията,  построена от императора, който лично видял разцеплението на луната.

В момента сред местното население в региона, в който е джамията „Чераман Джума“ няма мюсюлмани, но вратите на храма са отворени за всеки, независимо от неговото вероизповедание.

При джамията има малък музей, където е изложена миниатюра на джамията - такава, каквато е била 350 години по-рано.

В музея може да бъдат разгледани и други артефакти, като например маслена лампа на възраст повече от 1000 години и червени камъни от първоначалната сграда на джамията, построена от император Чераман Перумал.

 

 Източник: Islam Тoday

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.