Подготвителни семинари за кандидат-хаджиите в редица турски градове проведе Главно мюфтийство

  

          В месеца преди заминаването на кандидат-хаджиите към Светите места Главно мюфтийство организира и провежда подготвителни семинари за всички, които ще изпълнят една от основите на исляма с организацията на религиозната институция.

          Както всяка година много от кандидат-хаджиите, които ще пътуват за хадж с Главно мюфтийство, са изселници от България в Република Турция. По тази причина в периода 19 - 22 юли тази година за всички тях бяха организирани семинари в различни градове на Република Турция, като целта беше да получат необходимата информация за изпълнението на хаджа, както и да им бъде разяснено всичко, което ги вълнува около предстоящото поклонение.

          Информационните срещи семинари в Турция бяха проведени от екип на Главно мюфтийство в състав - заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, наместник районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб, както и ваизът към Районно мюфтийство - Благоевград Осман Кутрев. В четирите поредни дни от четвъртък до неделя те посетиха градовете Чорлу, Истанбул, Гебзе, Ялова, Бурса и Измир, където се срещнаха с кандидат-хаджиите там. Чрез мултимедийни презентации  бъдещите  поклонници бяха запознати със същността на хаджа, с всички подробности около изпълнението му, като имаха възможността да зададат и всички свои въпроси към организаторите.

          „На семинарите, които проведохме, присъстваха почти всички от кандидат-хаджиите в Република Турция, които предстои да отпътуват за хадж с Главно мюфтийство. Тази година общият брой на всички поклонници, които ще извършат Поклонението с организацията на Мюсюлманско изповедание, е 260 човека. Групите от България ще отпътуват на 10 август - всяка група от района си, а на 11 август ще е полетът към Саудитска Арабия от Международно летище „Ататюрк“ в Истанбул.“ – разказа за Grandmufti.bg заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов. Той увери, че към момента всичко около организацията на тазгодишното поклонение върви нормално, без каквито и да е проблеми. - „Поклонниците ще бъдат водени от подготвени и опитни водачи, като главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи също се придружава групата хаджии на Главно мюфтийство.“, допълни още Хасанов.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.