Осквернени  гробищни паркове в село Градница

 

На 2 юли жителите на севлиевското  с. Градница  се събуждат,  потресени от новината, че гробищните паркове  станали жертва на вандализъм - осквернени са 55 мюсюлмански гробища и 15 християнски. Дори се съобщава за един разкопан гроб!

 „Това е много жестоко. Не знам как ще възстановим гробищата. Това са много щети.“ споделя 74 годишният жител на селото Ружди Риза.

Според кмета на селото Ани Анреева хората са потресени от случилото се. „Искат вандалите да бъдат заловени и наказани. Искат да бъдат обезщетени. Един надгробен паметник струва хиляда лева, а местните хора са възрастни, малцина от тях имат възможност да поръчат нов паметник за гробовете на близките си.“ коментира още кметът на селото.

За нападението над гробищните паркове от ОД на МВР Габрово съобщават за двама младежи от същото село, които са задържани за 24 часа. Срещу младежите са започнати досъдебни производства за престъпления по чл. 164, ал. 2 от НК, който третира оскверняване или увреждане на надгробни паметници.

Кметът на Севлиево Иван Иванов също осъжда това деяние: „Подобни действия са в разрез с човешкия морал и ценности. Като кмет на община Севлиево и като човек, дълбоко огорчен от вандализма, категорично заявявам, че това поведение е недопустимо за всяко демократично общество. Извършителите трябва да застанат пред българското правосъдие, за да понесат своята оговорност!

Районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Мехмед също осъжда престъпното деяние и споделя, че предстои да има среща със жителите на селото и също така ги призовава да запазят спокойствие.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.