ЕС налага санкции на Мианмар за тежките нарушения на правата на мюсюлманите рохинги

Във връзка със ситуацията в Мианмар, в края на месец юни тази година Съветът на Европейския съюз (ЕС) наложи ограничителни мерки на 7 лица в Мианмар. Санкциите са към служители във въоръжените сили на страната, граничната охрана и полицията и са включени в списъка заради участие или свързаност със зверствата и тежките нарушения на човешките права, извършени през втората половина на 2017 година срещу населението от общността на мюсюлманите рохинги в щата Рахин. Това става ясно от официално съобщение на Съвета на Европейския съюз, публикувано на 25 юни тази година.

Приетите санкции са заради „незаконни убийства, сексуално насилие и системното изгаряне на домове и сгради“ и включват замразяване на активите и забрана за пътуване, се казва още в официалното изявление на Съвета.

Освен наложените наказания Съветът на ЕС предвижда също възможност за налагане на индивидуални санкции, ако престъпленията продължат да остават ненаказани.

Същевременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна на 1 юли (неделя) в бангладешката столица Дака, предават световните медии. Посещението му е по повод преговори за съдбата на 1 милион души от общността на мюсюлманите рохинги. Гутериш беше посрещнат в Дака от бангладешкия външен министър Абул Хасан Махмуд Али. Генералният секретар на ООН поздрави домакините с думите: „В свят, в който толкова много граници са затворени, (хората и правителството на Бангладеш) отвориха своите граници и приеха своите братя и сестри, идващи от Мианмар и от ужасните събития там.“

На 2 юли (понеделник) секретарят на ООН посети бежанските лагери в югоизточния окръг Кокс Базар, където към момента в изключително тежки условия живеят стотици хиляди бежанци мюсюлмани, прогонени от Мианмар. Той се срещна и с хуманитарните работници там.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.