Най-достойният при Аллах е най-богобоязливият


Мюсюлманинът вярва, че живота и имуществото му, успеха или неуспеха са в зависимост от волята на Всевишния Аллах, Единственият Владетел над всичко.
Тази истина е предизвикателство за човешката мисъл, причина е за изразяване на признателност и обич към Аллах Теаля и в същото време поражда боязън в сърцето, която кара човека да се съобразява с Неговите предписания във всичките си думи и дела.
Подтиква го към послушание, ибадет, добри дела и живот в синхрон с повелите на Аллах Теаля, за да спечели задоволството Му. Притежателят на това прекрасно качество знае, че във всеки един миг е под контрола на своя Създател, което го стимулира към всичко позитивно в живота и го предпазва от извършване на зло. Такъв човек е далеч от лошите нрави и помисли, и никога не погазва правата на другите, негова цел е добротворството и спечелването на награда. Ето защо Всевишният Аллах казва: „За който се е страхувал да не застане пред своя Господар [с грях] и е въздържал душата от страстта, обиталището е дженнета.” (ен-Назиат, 79: 40-41) Боязънта от Аллах в сърцето на всеки човек е на различно ниво и е в зависимост от степента на познанията му за Аллах Теаля и вярата му в Него. Всевишният Аллах казва: „Боят се от Аллах само знаещите сред Неговите раби.” (Фатир, 35: 28)
Любимият ни Пейгамбер (салляллаху алейхи ве селлем) казва: “Кълна се в Аллах, че се надявам да бъда най-богобоязливият измежду вас и най-знаещият от какво да се страхувам.”
Ислямският учен Имам Асмаи разказва, че когато една нощ посетил Кябе, видял молещ се младеж с насълзени очи, доближил се до него и разбрал, че това е правнукът на Пейгамбера (с.а.с.) Али ибн Хюсеин, известен като Зейнул-абидин. Прегърнал го, а разчувстваната му дуа разплакала и него. Тогава Имам Асмаи го попитал: „Защо е този страх и плач, след като си любимец на Пейгамбера ни (с.а.с.)?, а той отговорил, четейки следния айет от сура “Муминун”: „И когато се протръби със Сура (Рога), тогава не ще има родство между тях и не ще питат един за друг.”
 И казал още: „О, Асмаи! Аллах Теаля е създал дженнета за покоряващите Му се.” Следователно боящите и покоряващите се ще са в дженнета, дори те да са абисински роби, както е случая с Билял Хабеши. А джехеннема е за непокорните, дори и да са от племето Курайш, както е случая с Ебу Лехеб – чичото на Пейгамбера (с.а.с.), спечелил прякора си “бащата на огъня”
Когато в едно сърце няма страх от Аллах, то няма пречка, която да го спре да извърши всяко зло. А страхопочитанието към Аллах е в основата на всяка добрина и е подтик към всяко добро. Причина е за постигане на щастие в земния живот и спасение в отвъдния. Аллах Теаля казва: „... Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият...” (ел-Худжурат, 49: 13)
„Който се покорява на Аллах и на Неговия Пратеник, и се страхува от Аллах, и се бои от Него, тези са печелившите.” (ен-Нур, 24:52)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.