Изявление на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай нощта Кадр

 

 Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

         Последните дни и нощи на месец Рамазан са прекрасна възможност да подобрим отношенията си с Аллах Теаля, тъй като през тези дни и нощи Неговите милост и благодат са най-ясно изразени.

         Някоя от тези нощи е нощта Кадр, за която Аллах Теаля казва, че е по-превъзходна от хиляда месеца. Според някои предания през тази нощ Аллах Теаля определя прехраната, берекета и съдбата на хората за следващата година. Например, ако имате болен близък, който е в операция, то вие чакате пред вратата на операционната, или казано по друг начин – чакате нетърпеливо пред вратата на хирурзите; ако имате насрочено дело в съда или съдят ваш близък, вие чакате пред съдебната зала и т.н. В този ред на мисли, не трябва ли ние да чакаме пред вратата на Аллах, докато Той Самият решава съдбата ни и съдбата на всички, които обичаме? Не трябва ли да се молим на Този, който със сигурност ще ни чуе и ще ни помогне? Ако се молим на съдиите или на лекарите, може те да не проявят благосклонност и да не ни помогнат, а може и просто да не са в състояние да ни окажат помощ. Не са малко случаите, в които лекарите казват: „Направихме всичко, което е по силите ни, всичко останало е в ръцете на Аллах”.

         През нощта Кадр Аллах не казва „Оставям съдбата ви в нечии ръце“. Той казва: „Искай и ще ти дам; покай се и ще ти простя; обърни се към Мен и ще получиш всичко, което искаш...”. Ето защо през последните нощи на месец Рамазан мюсюлманите предпочитат ибадета пред съня, дуата пред спокойствието и споменаването на Аллах пред уюта. Без съмнение този е изборът на печелившите и успелите и те никога няма да бъдат разочаровани.

         Аллах да приеме ибадета на всички и да откликне на дуата им. 

С уважение,

д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 

Вижте още на: https://www.youtube.com/watch?v=RO4T5mZkPUw

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.