Да бъдеш пример и след смъртта си: Австралия изпраща покойния Али Банат

 

       Наричаха го „сахабето“ на съвременния свят, „човек - пример“ за мюсюлманите и за човечеството…  Затова и новината за смъртта на младежа, който беше определил тежката форма на онкологичното си заболяване като „дар от Аллах“ и беше посветил живота си да помага на нуждаещите се заради Него, се разпространи толкова бързо в социалните мрежи и в интернет пространството.

         Да, на 28 май вечерта (вторник), по време на най-светлия - месец Рамазан 2018 година, почина Али Банат. Това е човекът, за който ако не сте научили докато беше жив, трябва да научите сега, след смъртта му, защото животът му действително е пример. И ще остане пример за всички нас дори след сетния му час.

         Кой беше Али Банат?

 

         За него ще говоря в сегашно време… Защото като човек той напусна Земния живот, но примерът му ще свети и ще остане при нас и след смъртта. Затова искаме да го оставим като пример в настоящото.

       Али Банат е мюсюлманин от Австралия, на когото на пръв поглед не му липсва нищо на този свят. Млад е, има няколко проспериращи бизнеса, води охолен начин на живот… Докато през лятото на 2015 година, на едва 33-годишна възраст, е диагностициран с четвърта степен на рак. Малко след това става ясно, че заболяването е обхванало цялото тяло и Али Банат има разсейки по костите и дробовете. Лекарите му дават максимум 7 месеца живот... Но Аллах е, който решава за нас!

         Моментът със заболяването много бързо се превръща в преломен момент в живота на австралийския мюсюлманин. Той осъзнава, че след тази диагноза вече нищо с него няма да е същото. Обръща гръб на начина, по който е живял досега (изключително висок стандарт на живот, какъвто трудно бихме си представили), и посвещава остатъка от Земния си път на Аллах, фокусирайки се върху благотворителна дейност.

         През есента на 2015 година, след като се завръща от първото си и много емоционално посещение в Африка, младият мъж разработва проекта MATW (MuslimsAcrosstheWorld – „Мюсюлмани по света“), който цели да помага на хора, живеещи в нищета и бедност в района на Того, Африка. Банат набира средства чрез платформата GoFundMe, като в начинанието си среща съмишленици от цял свят. В рамките на проекта, без да губи каквото и да е време, успява да построи близо 200 къщи в Африка, магазини, училища, две джамии, медицински център, както и успява да изгради първото мюсюлманско гробище в Того.

 

         Преди няколко месеца беше пуснат кратък и изключително емоционален 8-минутен филм за историята на Али Банат – GiftedwithCancer („Дареният с рак“).

 

       “Защо наричаш рака „дар от Аллах“?

      „Елхамдулиллях, дар е, защото… Аллах ме е дарил с възможност за промяна.“ – отговаря на пресекулки и със сълзи в очите си Али Банат на интервюиращия в рамките на филма.

         Тежкото онкологично заболяване помага на младия мюсюлманин от Австралия да осъзнае и оцени дори най-незначителните неща, с които Аллах го е дарил. Неща, което преди е приемал за даденост.

„Каква беше реакцията ти, когато разбра, че си болен от рак?“

 

„Отървах се от колите си, отървах се от часовниците си… Дори от дрехите. Взех ги с мен през океана и ги дадох на много хора там (б.а. - Африка). Исках да се опитам да напусна този свят без да имам нищо…“

 

            Тази година, на 29 май вечерта, по време на престой в болницата, Али Банат напусна този свят…

         Действително успя да изживее последните месеци и години от живота си по начина, по който искаше да го направи. В отдаденост и служба на Аллах, правейки колкото е възможно повече благодеяния, които да „работят“ за него и след смъртта му. Защото както казва Пратеникът (с.а.с.): „След смъртта на човек делата му биват прекъснати, освен три неща: текуща садака (построена чешма, болница, училище), полезно знание и добри деца, които ще се молят за него след смъртта му.“

         Али Банат ще бъде изпратен от своите близки, познати и от цялата мюсюлманска общност в Сидни, Австралия на 30 май, веднага след обедната молитва.

         Какво оставя след себе си Али Банат?

         Оставя ни примера си…  на   човек с изключителна тежка диагноза, която обаче не го поваля, а го мотивира да работи и да е активен в името на Аллах. „Али Банат“ ще е винаги едно нарицателно – за несломимия дух на мюсюлманина, без значение от изпитанието, на което е подложен;  за фокусирането на човек върху работата за Ахирета. Али Банат ни оставя и възможността за размисъл. Защо сме тук? Възползваме ли се от времето, което ни остава от Земния ни път, по най-добрия начин? Начина, от който ще черпим полза в живота след смъртта си…?

 

         Аллах да помилва покойния Али Банат, да приеме добрите му дела, да опрости греховете му! И да отвори сърцата на мюсюлманите от ислямската общност по целия свят, да се възползваме от примера, който хора като Али Банат оставят след себе си!

 

„Нима не ще бъдете доволни, дори и животът ви да е горчив,

и нима не ще бъдете спокойни, дори и хората да ви се гневят,

щом любовта ви към Аллах е истинска?!

Всичко останало е маловажно, и накрая всичко е пръст при пръстта.”

                                                                                     (Арабска поема)

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.