Как реагира светът на френския призив за премахване на текстове от Свещения Коран

 

        На 21 април тази година френският вестник Lе Parisien публикува манифест, в който се отправя призив към влиятелните мюсюлмани и ислямските теолози да осъдят някои „остарели“ аети от Корана, които – според авторите – са „антисемитски“ и „антихристиянски“. Целта им е „никой вярващ да не може да се позовава на свещен текст, за да извършва престъпление“.Призивът е пасажите от Корана, които призовават към „убиване на християни, евреи и неверници“ да бъдат премахнати, като аргументът е, че са „остарели“.Според отвореното писмо, "в неотдавнашната ни история 11 евреи бяха убити, и някои от тях изтезавани, от радикалните ислямисти - защото бяха евреи."  

         „Десет на сто от евреите в Ил дьо Франс, или около 50 000 души, неотдавна бяха принудени да напуснат, защото в някои градове вече не бяха в безопасност и защото децата им не можеха да посещават държавните училища. Става дума за мълчаливо етническо прочистване в страната на Емил Зола и Клемансо.“ – се казва в официалното отворено писмо. Според авторите му "французите от еврейски произход са изложени на 25 пъти по-висок риск да бъдат нападнати от своите мюсюлмански съграждани".

         Манифестът е подписан от около 300 известни французи. Сред тях са бившият президент на Франция Никола Саркози, бившият френски министър-председател Манюел Валс, актьорът Жерар Депардьо, певецът Шарл Азнавур, много други интелектуалци, както и духовници от различни вероизповедания. 

 

Снимка: Al-Jazeera

         Френските мюсюлмани реагираха остро на манифеста. Те отбелязаха, че той атакува цяла една религия заради действията на една екстремистка общност.

         „Единственото нещо, с което може да се съгласим, е, че трябва всички да се обединим срещу антисемитизма“, заяви Ахмед Ограс, председател на Съвета на мюсюлманите, който обединява всички ислямски сдружения и организации във Франция. Подобен призив „създава риск отпоставянето на религиозните общности една срещу друга.“ – каза още Ограс в свое изявление.

 

 

          На международно ниво Турция се открои с изключително острите си реакции към публикувания във Франция манифест. Турската Дирекция по вероизповеданията „Диянет“ разпространи официална декларация, с която осъди призива на френските политици и интелектуалци по отношение на текстовете в Свещения Коран. Според турския „Диянет“ искането за промяна на съдържанието на Корана и за премахването на някои от аетите в него е израз на пълна липса на уважение, а манифестът, от своя страна, е част от кампания за очернянето на Свещената книга на мюсюлманите. В декларацията си турската Дирекция по вероизповеданията заявява също, че Коранът е последната Свещена книга, низпослана от Аллах, и това Свещено писание е достигнало до наши дни в автентичния си вид, без промяна на нито една дума и ще остане така до края на света.

         Турската политическа общественост също заклейми манифеста, като правителството на Турция беше първото, което реагира официално на френското отворено писмо. 

 

Снимка: TRT World

         По време на заседание на управляващата партия президентът Ердоган определи групата французи, подписали манифеста, като „жалка“ и ги обвини за това, че нападат святото за мюсюлманите Писание, предават световните медии. Президентът на Турция отбеляза, че противоречиви препратки може да бъдат открити и в други свещени писания - „Ако са ги чели, вероятно биха поискали Библията да бъде забранена, но те нямат такива опасения.“, каза Ердоган, цитиран от The Telegraph.

 

Снимка: Министерство по европейските въпроси на Република Турция

       Йомер Чилик, турският министър по европейските въпроси, коментира френския манифест в социалните мрежи. „Това е най-удивителният пример за интелектуално насилие и варварство.Които и да са тези хора и каквото и да са правили досега, те ще бъдат вписани в началото на историята на фанатизма.“ – написа в Twitter Челик, цитиран от водещи световни издания. – „Варварството е интелектуално и политически центрирано в съвременния свят.“ – заяви още в коментара си турският министър.

            Според информация, публикувана на 10 май тази година от турската информационна агенция İhlas Haber Ajansı, ръководството на Съвета за висше образование (СВО) в Турция е взело решение да не бъдат приемани нови студенти в катедрите по Френски език и литература и Френска филология. Решението остава валидно до вземането на ново такова. Аргументите на Съвета за висше образование са свързани с липса на „реципрочност“ от страна на Франция по въпроса за преподаване на турски език във френски висши учебни заведения, както и на съотношението „образование-реализация“. Студентите, които вече се обучават в конкретните специалности, ще може да продължат следването си без каквито и да е пречки, пише още İhlas Haber Ajansı.

         Предвид че това образователно решение се оповестява дни след разразяването на международния скандал, който беше предизвикан от френския манифест, редица турски медии свързаха решението на съвета именно с френското отворено писмо, приканващо към редакция на свещената книга на мюсюлманите.

         Електронното издание на турския вестник Akşam определи решението на Съвета за висше образование като „реакция от Турция към Франция заради манифеста“.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.