Френски призив за редакция на Корана предизвика международен скандал

 

Във Франция призоваха да бъдат премахнати някои аети в Корана. Призивът е под формата на манифест, публикуван във френския вестник Le Parisien и подписан от повече от 300 известни политици, обществени деятели и учени, в това число бившият президент на Франция Никола Саркози и бившият френски премиер Манюел Валс.

В манифеста, публикуван на 21 април тази година, се отбелязва, че  мюсюлманското свещенописание „подклажда насилие”, тъй като „призовава към убийства на евреи, християни и неверници”. Авторите на манифеста призовават мюсюлманските духовници да премахнат тези аети от Корана, така че „нито един вярващ да не може да се позовава на Корана за извършване на престъпление”.

Мюсюлманските богослови напомнят, че неправилни могат да бъдат само тълкуванията на Корана, но самият Коран не може да бъде „остарял“ по никакъв начин.

В ответно обръщение френските имами подчертават, че именно Коранът помага в борбата с разпространението на радикални идеи и тероризъм и че именно правилното мюсюлманско образование е защита от екстремизма.

Мюсюлманите от целия свят изразиха своето възмущение по повод манифеста. За неприемливостта и ислямофобската природа на подобни манифести се изказаха редица световни лидери, в това число и турският президент Реджеп Ердоган.

 

             Източник: Islam-today.ru     

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.