Хиляди мюсюлмани се събраха на традиционния курбан в джамията „Йедикъзлар“

 

         За поредна година джамията „Седемте моми“ в село Подкова събра хиляди мюсюлмани от страната и чужбина на ежегодния курбан, който вече традиционно се провежда на 6 май.

         Тазгодишното религиозно събиране в уникалната по рода си дървена джамия в село Подкова беше уважено от близо 3000 гости – от селото домакин, от околните населени места, от различни краища на страната и от чужбина.

         Сред официалните гости на събитието бяха районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, наместник-мюфтията Насуф Халил, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, придружаван от още представители на кърджалийската общинска администрация, както и представители на общинската администрация на Кирково, също редица народни представители и общественици. Присъстваха и редица гости от Гърция и Турция.

         Програмата на традиционния курбан включваше четене на Коран-и Керим и на Мевлид-и Шериф. Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изнесе лекция във връзка с настъпването на Свещения месец Рамазан, измеренията на позволеното и забраненото, също за значението на добрите отношения между деца и родители и на добросъседството. Освен това лекторът имаше възможността да запознае неколкохилядната  аудитория с някои от основните кампании на Мюсюлманско изповедание през последните години, в това число кампанията за подпомагане на ислямското образование, Хадж и Умре, посещението на Месджид Ал-Акса, Седмица на сираците, абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани“, летните коран-курсове и други.

         По дългогодишна традиция курбанът в джамията „Йедикъзлар“ в село Подкова включваше гощаване на всички присъстващи с курбан – традиционен пилаф с месо.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.