11  съвета как да подготвим организма си за месец Рамазан

 

Остават ни броени дни до настъпването на Свещения месец Рамазан. Мисълта за него кара сърцата ни да бият по-ускорено и ни подканя да направим всичко необходимо, за да бъде организмът ни готов за този Свещен месец. Как да подготвим организма си за месец Рамазан?

- Да прочистим организма си. Още от сега започнете да се придържате към правилното хранене, спазване на правилна диета, която би спомогнала за изчистване на организма от различните шлаки. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и ядки. Зареждайте организма с витамини. Не забравяйте за добрия сън и спортувайте. Избягвайте тежката, мазна, солена и пикантна храна.

- Намалете употребата на кафе. Ако сте страстен кафеджия е много важно да намалите приема на кофеин още сега, защото в първите дни на Рамазан ще изпитвате главоболие. Тренирайте своя организъм да живее без употребата на кофеин. За предпочитане са билковите чайове.

- Пийте много вода. Не е необходимо да се описват полезните свойства на водата и нейната важност за организма. Свикнете да пиете поне по два литра вода на ден и така ще може да избегнете множество проблеми, които  може да възникнат  - свързани с храносмилането, сърдечни и други.

- Не преяждайте. Не превръщайте преяждането в навик. Това е лоша привичка, особено пред Рамазан, защото с преяждането усложнявате понасянето на говеенето. Свикнете да се храните по три пъти на ден с малки порции.

- Закусвайте. Не пропускайте добрата закуска. Така организмът ви ще привикне към ранното хранене по време на сахур през Рамазан.

- Откажете се от лошите привички. За да може да имате максимална полза от говеенето по време на месец Рамазан и да прекарате този месец в искреност и благодеяния, опитвайте се отсега да елиминирате лошите черти от характера си - изоставете раздразнителността, липсата на търпение. Помнете, че тези лоши навици влияят на нашето духовно и умствено здраве.

- Говейте отсега. Най-добрата подготовка за говеенето е самото говеене. И месец Шабан е прекрасна възможност да държим оруч. Придържайте се към сунната на пратеника за говеене по няколко дни през този месец, за да може организмът ви плавно да адаптира за случващото се през  месец Рамазан.

 - Здравият сън. Той е необходим за физическото и духовното здраве. Не стойте будни до късно. Свиквайте да си лягате рано, за да нямате проблеми със сахура и сутрешния намаз.

- Планирайте менюто си. Планирайте своето рамазанско меню за цяла седмица предварително. Старайте се храната да бъде здравословна, засищаща и полезна.

- Консултирайте се с лекар. Преди настъпването на Рамазана не е лошо да направите консултация със своя лекар за физическото и здравословното ви състояние, за да може да изготвите най-адекватната за вас хранителна програма в месеца на говеенето.

         - Занимавайте се със спорт. Спортът, физическите упражнения ще ви позволят да се чувстване бодри и свежи през месец Рамазан, както и да сте максимално продуктивни.

 

Източник: IslamToday 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.