Още един мюсюлманин се отправя на хадж на велосипед

 

Както много мароканци и него го наричат Мухаммад. Фамилията му е рядко срещана, но звучи оригинално - Рбухат. А едно от значенията й в  превод е „печелещ”. И Мухаммад има намерението да приеме предизвикателството да води „битка“ за ...мир!

Така е нарекъл и своето пътуване - „пътешествие за мир”.  Специално е избрал това название, за да може да опише своето пътуване на велосипед към Светите за исляма места. Мухаммад разказва пред телевизионния портал Le Site info, че отправната точка за неговото пътуване ще бъде родния му град Мекнес (Мароко). След това той смята да пресече Мали, Нигер, Чад и Судан, за да достигне до Червено море. След това ще се насочи към Саудитска Арабия - Мекка, където ще може да изпълни своя религиозен дълг – да извърши хадж. Рбухат се гордее, че ще отиде до Мекка на велосипед. Той смята, че по този начин отдава почит към предците си, които са се отправяли на поклонение, яздейки животни и дори – пеша.

Припомняме, че на 14 юли миналата година осем мюсюлмани тръгнаха за хадж с велосипедите си от Лондон и успяха да стигнат до Саудитска Арабия за по-малко от 6 седмици. По пътя си от Англия те  прекосиха Франция, Германия, Швейцария, Лихтенщайн, Италия, Гърция и Египет.  От съображения за сигурност и по други причини от Гърция до Египет бяха ползвали ферибот, а от Египет до Джедда в Саудитска Арабия - самолет. Начинанието им бе част от благотворителния проект Hajj Ride, в рамките на който се набираха средства за медицинско оборудване за Сирия.

 

 

            Източник: Islam.ru                                                                                                     

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.