Главно мюфтийство проведе семинар за хафъзи в столицата

 

         Близо 20 хафъзи от цялата страна се включиха в специално организиран за тях семинар в столицата. Той се проведе в периода от 30 март до 1 април, като беше организиран от Главно мюфтийство със съдействието на Школата за имами в Мадан. Всички хафъзи, взели участие в 3-дневния семинар, са бивши и настоящи възпитаници на школата.

         Програмата включваше разнообразие от теми, представени от различни лектори.

         В съботния ден лекциите се проведоха в Медиен-културен център на Главно мюфтийство в София, като лектори бяха експертът от Отдел „Иршад“ Ресим Шаматарев, заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, и хафъз Ибрахим Али Ходжа. Лекциите им бяха на теми съответно „Хафъзлъкът – предизвикателство или приоритет в 21. век“, „Познанието в полето на етичната система“ и „С Корана и неговите носители“.

         Лекциите през неделния ден от програмата се проведоха в сградата на Висшия ислямски институт (ВИИ), като темите „Как да приложим на практика посланието, на което сме носители" и „Мелодичното четене на Корана“ бяха представени съответно от д-р Сефер Хасанов, преподавател във ВИИ, и от заместник-главния мюфтия Ахмед Хасанов.

         Програмата включваше още дискусии между участниците хафъзи, в които те обсъдиха различни проблеми, свои очаквания, ролята им в обществото и готовността им да дадат своя принос за него.

         Школата за хафъзи в миньорското градче Мадан в Родопите е единственото място в България, в което се обучават хафъзи. Тя е създадена през 1999 година и днес продължава да функционира като образователна структура под контрола и ръководството на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България.

Автор: Л. Чаушева

         

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.