Европейската комисия проведе кръгла маса „Имамът в ЕС“ в Брюксел

 

         На 28 март тази година Европейската комисия, начело с първия си вицепрезидент Франс Тимеранс, проведе в Брюксел кръгла маса на тема „Имамът в Европейския съюз“.

         Сред участниците бяха имами на джамии от страни членки на ЕС, представители на мюсюлмански общности в Европа и хора от различни европейски институции. Мюсюлманската общност в България беше представена от заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, който взе участие в кръглата маса.

         Събитието за имами и мюсюлмански духовни лица от Европа засегна редица значими въпроси, сред които ролята на имама в обществото, повишаване религиозната грамотност не само на представителите на мюсюлманските общности в Европа, но и на хората извън тези общности – немюсюлманите и представителите на различни държавни и неправителствени институции и учреждения.

         По време на обръщението си към останалите участници на кръглата маса в Брюксел заместник-главният мюфтия на България Бирали подчерта, че проблемите около мюсюлманите в Европа  може да бъдат разграничени в две големи групи: такива, засягащи всички мюсюлмани на територията на ЕС, и локални проблеми, обусловени от спецификите и различните условия във всяка от държавите.

         „България може да се похвали с добри практики, свързани с положителното взаимодействие на различните религиозни общности, в лицето на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).“ – каза заместник-главният мюфтия. Той разкри някои от предизвикателствата, свързани с икономическите затруднения, пред които е изправено Мюсюлманско изповедание в България. „От тях произтичат и проблемите с подготовката на кадри и реализирането им като духовни водачи в страната след това.“, поясни Бирали.

         Представителят на Мюсюлманско изповедание не подмина и случая с изказването на български прокурор отпреди дни, който определи увеличаване числеността на мюсюлманската общност в България като „заплаха за държавата“.

         „Мюсюлманската общност в България е силно обезпокоена от тези тенденции и ако не се намерят адекватни европейски и държавни механизми за борбата срещу тях, трудно бихме се справили с тези явления.“ – заяви още в Брюксел заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.