Великотърновско село до една година ще се сдобие с първата си джамия

 

         До една година във великотърновското село Асеново, Община Стражица ще започнат работните дейности по приспособяването на вече съществуваща постройка в мюсюлмански храм. До няколко месеца след това, около лятото на 2019 година, местните мюсюлмани ще разполагат с първата си джамия. Това обещаха кметовете на село Асеново и на Община Стражица на среща, която се проведе на 12 март тази година (понеделник). На нея присъстваха и районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев, придружаван от секретаря Яшар Мехмед, както и близо 50 жители на Асеново.

         Събранието се проведе по инициатива на кмета, като на него беше новосформирано джамийско настоятелство на Асеново. Представителите на местната власт обещаха, че с общински средства ще задействат ремонта по преустройването на стара сграда в селото в мюсюлмански храм за духовните нужди на местните мюсюлмани.

         Това е мярка, която се предприема с цел хората в населеното място да се насочат към традиционните за региона вероизповедания и да се попречи на навлизането на нови религиозни течения и секти, казаха още кметовете в рамките на състоялата се среща в Асеново.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.