Форум на мюсюлманските учени от Евразия ще се проведе в Казахстан

 

От 2 март тази година в грaд Астана ще започне Форум на мюсюлманските учени от Евразия. Той ще се проведе под ръководството на Духовното управление на мюсюлманите в Казахстан. Решението за това беше прието на поредното заседание на Съвета на улемите (ДУМК), предава Мuftyat.kz. 

Главният мюфтия Серкбай Кажи Ораз е разпоредил на своите подчинени да проведат това мероприятие на най-високо ниво. За целта е създадена специална работна група и сега се провеждат организационните мероприятия.

Събитие от такъв вид се провежда в Казахстан за първи път и то ще остане като историческо събитие. Очаква се да пристигнат повече от 30 делегации от 22 страни на Европа и Централна Азия - главни мюфтии, религиозни деятели и ръководители на ислямски организации и съюзи. До момента представители на Турция, Русия, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Татарстан, Азербайджан, Румъния, Украйна, Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Хърватия, Монголия и главни мюфтии на още други 18 страни официално са заявили участието си в международния форум.

По време на форума ще бъдат изнесени доклади по следните теми: „Формиране на отговорност и взаиморазбиране в мюсюлманските общества в нашата епоха“, „Отговор на световните изпитания и заплахи“, „Повишаване на имунитета на сегашните ислямски общности против екстремизма и тероризма“.  Освен това ще бъдат разгледани теми като „История  на исляма в Централна Азия“, „Религиозна интеграция и районна духовна безопасност“ и „Ислям и новото време“, „Европейски фактори“ и други.

На форума ще бъде обсъден въпросът за формиране на обща база за фетви от страните на Евразия и ще бъде приет документ „Личностен облик на мюсюлманската общност.”

Източник: Islam.ru

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.