Изложба в момчилградското духовно училище събра гости от цялата страна

 

Съботният ден на 17 февруари 2018 година беше тържествен за учениците и целия екип на Духовно училище – Момчилград. От 13:00 часа в конферентната зала беше открита ученическата изложба „Моят роден край – традиции и ценности“.

Събитието събра на едно място ученици, учители и лектори от момчилградското духовно училище, представители на местната власт, жители на града и гости от близки и далечни градове на страната.

Сред официалните гости за откриването на изложбата бяха заместник-главният мюфтия на мюсюлманите в Република България Бирали Мюмюн, както и Хюсеин Карамолла – началник на отдел „Образование“ в Главно мюфтийство. Присъстваха и студенти от Висш ислямски институт – София.

Изложбата беше открита от Мустафа Инузов – ученик от XI клас в Духовно училище – Момчилград. Той е и основен организатор на събитието, фокусирано върху традициите, бита и културата на няколко мюсюлмански села в Западните Родопи.

Ученичките от X и XI клас Фатме Михрина, Манка Кичикова, Ася Кефчелюва, Джемиле Хаджиасанова и Есма Баки бяха причина изложбата да „оживее“ пред очите на посетителите. Те представиха традиционните носии на селата Рибново, Драгиново и Лъжница, като същевременно разказаха за бита и обичаите в тези свои родни места.

Изложбата включваше също и изделия от дърворезба и скулптура, ръчно изработени от учениците на гимназията в училищната работилница по приложни изкуства.

В края на церемонията по откриването на изложбата думата беше дадена на официалните гости Бирали Мюмюн и Хюсеин Карамолла, които поздравиха учениците за цялостния им труд по подготовката и организацията на изложбата „Моят роден край – традиции и ценности“, като акцентираха на това, че положеният труд и старание от страна на младите организатори са осезаеми, а предвид крехката им възраст - резултатите са прекрасни.

В края на откриването всички гости имаха възможността да се почерпят с турски чай и традиционни ястия от представените на изложбата населени места.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.