Имамите от великотърновско проведоха февруарското си заседание в Килифарево

 

Служителите имами на Районно мюфтийство – Велико Търново се събраха на 20 февруари 2018 година на редовно месечно заседание в град Килифарево.

Те бяха посрещнати с приветствие и с благодарност за отзоваването на поканата от районния мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев.Той запозна присъстващите с дневния ред на заседанието, като също им представи официално новопристигналия от Турция гост-имам Нури Аксой, който ще бъде на неколкомесечен обмен в  джамията на Велико Търново.

Сред обсъдените на срещата въпроси бяха тези за функцията и значението на мюсюлманските настоятелства. По повод предстоящата пътуване към Светите места – Умра 2018, организирано от Главно мюфтийство, беше констатирано, че към момента от великотърновския регион има само един записан кандидат при численост на мюсюлманското население от близо 35 000 души. По този повод имамите бяха призовани за по-активна работа в сферата на популяризирането кампаниите на Мюсюлманско изповедание.

„Избрахме да проведем февруарското си заседание именно в град Килифарево, тъй като колегите ни там, а и мюсюлманската общност като цяло са доста активни и може да бъдат положителен пример в работата на всички ни.“ – каза за Grnadmufti.bg секретарят на Районно мюфтийство – Велико Търново Яшар Мехмедов. - „Мюсюлманите в градчето събират средства за поддържане и укрепване сградата на джамията си, която има 120-годишна история. Председателят на местното мюсюлманско настоятелство Али Караалиев сподели, че на 1 март предстои да бъде направена първата стъпка към изграждането и на минаре към мюсюлманския молитвен дом в Килифарево.“ – добави още Мехмедов.

Срещата завърши с обяд за всички присъстващи, осигурен от Джамийско настоятелство – Килифарево.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.