Нов законопроект във Великобритания „усложнява“ сключването на никях

 

В грижа за правата на жените мюсюлманки са предвидени промени при сключването на брак на територията на Великобритания. Занапред мюсюлманските двойки ще са длъжни да преминат през стандартната британска процедура при сключване на брак в допълнение към мюсюлманската, известна като никях. Такова изискване се съдържа в законопроект, който предлага правителството.

Предполага се, че това нововъведение ще позволи да се защитят правата на жените в съответствие със семейните права от дискриминация. Като по този начин мюсюлманските бракове ще бъдат приведени в съответствие със закона, както са и юдейските и християнските.

Статистиката показва, че към момента във Великобритания браковете, сключени без официална юридическа процедура, са голям и техният брой продължава да расте. Като правило жените мюсюлманки, които желаят да се разведат, се обръщат към шариатските съвети.

Правителството не бърза с узаконяването на тези органи в мюсюлманските общини, независимо, че тези съвети играят важна роля в живота на мюсюлманите във Великобритания.

Точният брой на шариатските съвети, действащи в Англия и Уелс, не е известен, но според оценки той варира между 30 и 85. При сключването на брак по мюсюлмански традиции, в случай на развод жената няма право да се обърне към съда и да иска разделяне на имуществото, придобито съвместно със съпруга. По тази причина три-четвърти от запитаните жени са изразили съгласие техният мюсюлмански брак да бъде юридически признат в съответствие с британското законодателство.

 

Източник: Islamnews.ru

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.