Висшият мюсюлмански съвет проведе първото си заседание за 2018 година

 

 

При започване на третата година на петгодишния си мандат Висшият мюсюлмански съвет (ВМС), който е централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание, проведе първото си заседание за 2018 година. То се състоя на 31 януари в град Хисаря, пловдивско.

Събранието се осъществи в дух на отчитане на извършената дейност през изминалата 2017 година. В направената равносметка за дейността на Висшия мюсюлмански съвет председателят му Ведат С. Ахмед заяви, че изминалата година не е била лека за цялото изповедание, включително и за Висшия мюсюлмански съвет.

„Политическите и финансовите обстоятелства неминуемо се отразиха на дейността ни. Но независимо от това, с мисълта, че трудностите биват съпътствани от възможности, ние целеустремено вървяхме по предварително начертания от нас път. Утвърждавахме добрите практики от предишните години, но и инициирахме нови дейности.”, каза  Ахмед. Той още подчерта още, че „поглеждайки назад, си спомня думите „прозрачност“, „демократичност“, „отговорност“, „активност“ и широкообхватно мислене”. И именно през призмата им той представи доклада си за дейността на съвета през изминалата година, заявявайки, че продължава да вярва, че това са необходимите неща, които ще изправят на крак Мюсюлманско изповедание и ще го водят напред.

В обстойния годишен доклад беше подчертано значението на дейността на комисиите към съвета и тяхната експертиза. Особено беше акцентирано на тази, която е ангажирана с управлението на вакъфските имоти и е най-активната комисия, поради което Ведат С. Ахмед поздрави членовете й.

 

По отношение на контролните функции на Висшия мюсюлмански съвет се докладва, че колективният орган поощрява и осигурява възможности за самоконтрол, освен това следи отвисоко дейността на структурите и извършва проверки при сезиране от страна на заинтересовани членове на мюсюлманската общност.

 

В края на доклада си председателят с критична нотка пожела съветът да започне обсъждането и намирането на решения и за трудно решимите въпроси, които касаят бъдещето на Мюсюлманско изповедание.

След цялостния доклад за дейността на Висшия мюсюлмански съвет председателите на седемнадесетте постоянни и временни комисии и контролни органи към съвета също представиха доклади за извършената дейност през 2017 година. А след тях всеки член на съвета даде отчет за своята дейност.

 

След отчетната част заседанието продължи с разглеждане на административни и финансови въпроси, касаещи организацията на религиозната дейност. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.