Доналд Тръмп е готов да се извини за споделените от него в Twitter антимюсюлмански видеоклипове

 

         На 26 януари (петък) президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп изнесе своята реч в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Освен че повдигна множество важни и очаквани въпроси, в петък вечерта той даде ексклузивно интервю за британската телевизия „Ай Ти Ви“ с журналиста Пиърс Морган. В рамките на интервюто Тръмп подчерта, че не е целил да оскърби британците с ретуитването на антимюсюлманските видеоклипове в края на миналата година. По думите на Тръмп той не знаел нищо за крайнодясната политическа партия „Великобритания на първо място“, която първоначално публикувала видеоклиповете.

„Ако ми казвате, че това са ужасни хора, ужасни расисти, аз със сигурност бих се извинил, ако искате от мен да направя това.“ – казва още президентът Тръмп в интервюто за „Ай Ти Ви“.

Припомняме, че в края на ноември 2017 година американският президент Доналд Тръмп предизвика поредния скандал, който се разрази около  ретуитнати от него антимюсюлмански видеоклипове, публикувани първоначално от Джейда Франсън, заместник-председател на крайнодясната британска политическа партия „Великобритания на първо място“. Видеоматериалите представяха насилие, което според групата, е извършено от мюсюлмани. Те носеха провокативните заглавия „Ислямистка тълпа блъска момче от покрив и го пребива до смърт!“, „Мюсюлманин унищожава статуя на Дева Мария!“ и третото – „Мюсюлмански мигрант пребива холандско момче, носещо материци“.

Преди два месеца, когато се случи този скандал, Тръмп не аргументира решението си да препубликува въпросните видеоклипове в антиислямски контекст. Но действието му доведе до вълна от негативни реакции в  САЩ и във Великобритания. Американският президент получи критики и от кабинета на британския премиер Тереза Мей.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: CNN

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.