Вярата е лек за социалните проблеми

 

 Един от най-важните проблеми на съвременното ни общество е идентичността. Основните фундаменти, изграждащи човешката идентичност, са: вяра, религия, етнос, език, култура, традиции и бит. Именно чрез вярата се определя религията. В един хадис нашият Пратеник (с.а.с.) е казал: „Всеки човек се ражда с вяра и след това под въздействието на семейството и околните приема определена религия“.         

Ако се замислим върху духа и целта на исляма, можем да го обобщим в три направления. Първото направление е вярата в единобожието (тевхид). Тя е изразена най-добре в сура Ихляс. Второто направление е богослужението (ибадет), неговата цел е самовъзпитанието, развитието и усъвършенстването на човека. И третото направление е милостта и състраданието те са плод на първите две. Имаме предвид проявяване на милост и състрадание към всички създания на Всевишния. Вярата се изразява най-добре чрез милостта. Сърце, което е далече от милостта, се намира в ужасен водовъртеж на разочарованието. Винаги е недоволно, неспокойно и нещастно.

 Всеки мюсюлманин преди започване на определена дейност изрича думите „Бисмилляхиррахманиррахим“. Всичко се прави в името на Всемилостивия, Милосърдния. В третия айет на сура Фатиха също се посочват тези качества на Аллах Всемилостивия, Милосърдния. Като се има предвид, че във всеки рекят на намаза четем сура Фатиха, можем да си представим колко пъти изричаме тези думи само в рамките на един ден. В допълнение към това е фактът, че нашият пратеник Мухаммед (с.а.с.) е пратен като „милост“ за световете. Затова можем да кажем открито, че общество, в което няма милост, е обречено на гибел.

След като всеки човек се ражда с вяра и в семейството си приема определена религия, тогава можем да кажем, че семейството е мястото, където новороденото получава милостта, утвърждава вярата, възпитава се, учи се и придобива всички ценности на религията и обществото. След семейството основните фактори, които влияят на развитието на човека, са училището, околната среда, обществото и др. От казаното можем да стигнем до извода, че най-големият проблем, свързан с вярата, е липсата на здраво семейство. При възпитанието на децата ролята на семейството и родителите е огромна и неоспорима. От здрави семейства произлизат здрави поколения, от здрави поколения се създават здрави общества, народи и държави.

От огромна важност за семейството като градивна единица на обществото е религиозността на членовете му. А религиозността се придобива в семейството в резултат на дадените/получените знания за вярата и ибадета. Защото децата подражават и взимат за пример членовете на семейството. Когато децата се изграждат като личности, е от огромно значение милосърдието на родителите към тях, което е плод на тяхната вяра. Родителите, за да берат плода на вярата, трябва да бъдат добър пример за децата си. Проблемите, касаещи вярата, касаят и семейството и трябва да се решават в семейството.

Според едно правило в социологията: „Всеки социален проблем произлиза от друг социален проблем и решението пак се осъществява със социален проблем“. Затова проблемите, свързани с вярата, се решават с вяра. В човешката история няма общество без религия. Тя е основен феномен в изграждането на обществото.

Всички социологически проучвания показват, че всякакъв вид религиозно действие (ибадет) има положително въздействие за личността не само в личностен план, но и в обществен аспект. Най-малкото можем да споменем, че практикуващият религиозните постулати човек остава далеч от стрес и духовна криза.

Нека си спомним и думите на Хазрети Али (р.а.), който е казал: „Възпитавайте децата си според епохата, в която живеят те, а не вие“. Децата трябва да се възпитават така, че да могат да се изправят срещу предизвикателствата и проблемите на епохата, в която те живеят. В нашето съвремие едни от най-важните проблеми са алкохолът и наркотичните вещества. Целта на религията е да запази вярата и поколенията здрави и разумни. А алкохолът и наркотичните вещества нарушават здравето и здравословното мислене на поколенията и ги правят зависими. Това са дейности на шейтана. В Коран-и Керим е казано: „О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите! Сатаната цели именно да всее между вас вражда и ненавист чрез виното и играта на късмет, и да ви възпре от споменаването на Аллах, и от молитвата. Не ще ли престанете?“ (ел-Маиде, 5: 90–91).

 

Нима това не са едни от най-големите проблеми на обществото, които касаят вярата и живота на хората? Те са ключът на всяко зло в обществото. Хората, които са зависими от алкохола и наркотиците, не могат да мислят, да разсъждават, да отсъждат правилно. Тези зависимости вредят на психиката и на имуществото на човек. Причина са за семейни кавги и разводи, а това се отразява отрицателно върху възпитанието и развитието на бъдещите поколения.

  Д-Р Ахмед Лютов

 

Публикация от списание "Мюсюлмани" брой 01, 2018 г.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.