Споразумение между Мианмар и Бангладеш: Mюсюлманите рохинги ще бъдат върнати в мианмарските земи до две години

 

Снимка: Irishtimes.com

 

Мианмар и Бангладеш се договориха в периода от следващите две години да уредят връщането на стотиците хиляди мюсюлмани от етническото малцинство рохинги, които напуснаха Мианмар от лятото на 2017 година досега и избягаха в Бангладеш. Срещата между лидери от двете страни се проведе в столицата на Мианмар Найпидау, информира BBC. Мианмар обеща да приеме всички бежанци рохинги обратно на територията си, ако докажат, че преди кризата са живели там.

Все още няма конкретен график за връщането на рохингите, но споразумението предвижда представители на едно семейство да бъдат връщани обратно в Мианмар заедно, както и сираците и децата, родени вследствие на изнасилвания.

 

По думите на посланика на Бангладеш в Мианмар Суфиур Рахман, първата стъпка от осъществяване връщането на стотиците хиляди бежанци обратно в Мианмар е те да бъдат регистрирани. След което Мианмар се е съгласила да приема по 1500 мюсюлмани рохинги всяка седмица.

 

Снимка: Newsweek.com

Сираджул Мустафа, лидер в общността в бежанския лагер до Кокс Базар, заяви, цитиран от BBC: „Все още не сме наясно какво споразумение е било подписано.“

„Първият ни приоритет е те да ни дадат гражданство като рохинги. Второ, трябва да ни върнат обратно земите ни. Трето, нашата безопасност трябва да ни бъде гарантирана на международно ниво. В противен случай това споразумение не е добро за нас.“ – добавя той в интервю за BBC.

Правителството на Бангладеш настоявало репатрирането да стане по-бързо, като целта им била да се връщат по 15 000 човека от малцинството на мюсюлманите рохинги седмично обратно в Мианмар, но от страна на Мианмар заявили, че могат да приемат по 300 човека на ден или само 1500 човека за седмица.

Според последните статистики броят на рохингите, избягали като бежанци в съседен Бангладеш, достига 740 000 души. Което ще рече, че ако всяка седмица в Мианмар се връщат по средно около 1500 мюсюлмани рохинги, то процесът по репатрирането на цялата общност ще отнеме близо 10 години. Споразумението между Багладеш и Мианмар предвижда връщането на стотиците хиляди представители на етническото малцинство да става доброволно. Дали в действителност ще е така обаче?

 

Ще се върнат ли обратно в родните си земи всички онези мюсюлмани от етноса рохинги, които само преди месеци преживяха зверства, които светът не може и да си представи, че биха могли да се случват през 21. век? Селищата им са опожарени, домовете им са вече  само един спомен. Официалната власт ги лишава от гражданство и елементарни права… Ще се съгласят ли рохингите доброволно да се завърнат обратно в земите, с които днес ги свързват единствено споменът за изгубените завинаги близки по най-жесток начин, преживения ужаст, страхът, недоверието?!

Снимка: UNICEF

Припомняме, че последната ескалация на кризата с етническото малцинство на мюсюлманите рохинги от Мианмар продължава вече близо половин година. Всичко започна на 25 август 2017 година от сблъсъци между представители на местната малцинствена мюсюлманска общност в провинция Рахин в западен Мианмар и държавните сили за сигурност в страната. За много кратко време нещата излязоха извън всякакъв контрол – проведоха се безпрецедентни „операции по прочистване” на рохингите, разрушаване на домовете и опожаряване на селата им, зверски изнасилвания на момичета и жени от страна на мианмарските власти. В резултат на случилото се стотици хиляди рохинги напуснаха Мианмар и в момента пребивават в бежански лагери в съседен Бангладеш.

Продължаващата и към момента криза с мюсюлманите рохинги беше определена като най-голямото насилствено прогонване за 2017 година.

 

Автор: Л. Чаушева




 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.