Състезание за таланти в ДУ Русе

Понякога се чудя, какво ли му е нужно на човек, за да успее в този свят? Отговорите могат да бъдат много. Но в случая и в тази история отговорите са: една идея, доза ентусиазъм, капчица решителност (може и повече), истински приятели и разбира се упоритост.

Историята се случва в ДУ Русе. Известно е , че това е едно от училищата с най-малко брой ученици. Но тази история ще ни покаже, че не e важно колко сме, а какви, за да направим нещо хубаво и полезно. Тази история ще ни покаже как се прави от нищо нещо. Е не съвсем нищо, както казахме в началото, всичко започва с една идея, хубава идея, за чието осъществяване учениците извървяват пътя заедно... След успешния край всички отново заедно се срещат в един киносалон. Голям успех, приятна победа. Да,  радостта от малките неща, може би това ще ни напомни историята. Но нека сега да я чуем.

Учениците в ДУ Русе проведоха състезание за таланти, включвaщо изпитна част,  в която се оцениха теоретичните религиозни познания на учениците и културно - развлекателна част, където участниците се включиха с рецитиране на стихове, изпълнение на песни и представяне на скечове.

         В състезанието взеха участие всички класове с по двама представители от всеки клас.

Председателят на Ученическия съвет Сонер Шефкъ разказва: „В заседание на Ученическия съвет в ДУ Русе бяхме решили да проведем състезание по Сийер, по повод рождението на Пратеника Мухаммед (с.а.с). Решихме това да стане няколко седмици след самото честване на рождението на Пратеника. Всъщност преди организирахме състезания за таланти. И ни хрумна една идея „Защо да не направим състезание 2 в 1, т.е. и теоретично и за таланти?“

И така младите ентусиасти от ДУ Русе една седмица преди самото състезание събират отново Ученическия съвет на заседание.

На сутринта председателят на ученическия съвет  Сонер Шефкъ и неговият заместник Мехмед Решад се срещат с директора, с когото обсъждат идеята за състезанието да бъде от две части изпитна теоретична и културно-развлекателна. В първа част по теоретични знания по Сийер да се състезават 8 и  9 срещу 10 клас и 11 срещу 12 клас, като всеки от класовете ще  бъде представен от двама състезатели. А втората част да бъде културно-развлекателна под името „ДУ търси талант“, в която учениците ще могат да се включат със собствени стихотворения, да изпълнят религиозни песни, да представят скечове и да имитират... Да имитират кого? Ами всички от училището, които са забавни. Но условието е всичко представено да бъде свързано с училището.

Директорът приема предложението. И учениците започват бързо да се подготвят. Защото имат само една седмица. Но те успяват. Което се вижда и от резултата след оценките на журито.

В първа част на състезанието на първо място са осмокласниците Мехмед и Мухаррем  Мехмед и от втората група на първо място са Сонер Шефкъ и Семих Осман.

 

Във втора част - културно-развлекателната Айля Гюнеш е на първо място  по рецитиране на стихове, Сонер Шефкъ е на първо място по рецитиране на собствени стихове; в категория за участие със скечове на първо място са Назифе Гюнеш, Иляй Шериф и Гюлджан Бейханова, в категория „имитиране“ на първо място са Гюлджан Бейханова, Назифе Гюнеш и Сонер Селман, а Олджай Илхан е на първо място в категорията за участие с песни и религиозни песни.

 

След състезанието победителите печелят награда - билет за кино за всеки и приятното усещане от добре свършената  работа.

Всъщност, казва Сонер Шефкъ, билети за кино получиха всички участници в състезанието, което е още по-хубаво...

Но учениците от ДУ Русе имат един призив към приятелите си от ДУ Момчилград и ДУ „Нювваб“ гр. Шумен: „Бихме искали да направим такова състезание между трите училища. Така ще имаме възможност и да се опознаем повече.“

Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.