Строят джамия за военнослужещите мюсюлмани в руския контингент в Чечня 

 

През ноември, 2017 година беше започнат строежът на джамия на територията на Моторизираната стрелкова дивизия в Чечня, която специално ще удовлетворява религиозните потребности на военнослужещите. Изграждащият се мюсюлмански храм ще бъде с капацитет от 50 вярващи, предава CaucasianKnot. В близост до него пък има православен параклис „Георги Победоносец“, изграден само няколко години по-рано.

        „В различните звена на руското Министерство на отбраната, разположени на територията на Чечня, има много военнослужещи, които са мюсюлмани… Сред тях са чеченци, дагестанци, ингуши, представители на други региони на Северен Кавказ – татари, башкири, казахи и т.н.“ – коментира пред изданието CaucasianKnotвоенен командир на контингента.

        Средствата за строежа на джамията са от семействата на военнослужещите в региона, както и от хора, работещи наоколо. Джамията „не само ще позволи на войниците да изпълняват религиозните си ритуали, докато са на служба, но и ще сплотява военният контингент“, смята Духовното управление на мюсюлманите (ДУМ) в Чечня.

        Очаква се новият мюсюлмански храм да бъде открит в първите месеци на настоящата 2018 година.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Kavkaz-uzel.ru

 

   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.