48 000 бебета ще се родят през 2018 в бежанските лагери с мюсюлмани рохинги в Бангладеш

 

Според прогнози на международната организация Save the Children, чиято работа е насочена към защита правата на децата по света, през 2018 година се очаква да се родят около 48 000 бебета в препълнените с мюсюлмани рохинги бежански лагери в Бангладеш.Всички тези десетки хиляди новородени ще започнат живота си в бежански лагери и импровизирани селища, в които семействата живеят в нестабилни палатки от пластмаса и бамбук и за оцеляването си разчитат на дневни хранителни дажби.

Новородените през 2018 година деца на рохингите бежанци в Бангладеш още от раждането си ще са изложени на риск от различни заболявания, недохранване и смърт, преди да са достигнали 5-годишна възраст, предупреждават от организацията Save the Children.

„Очакваме по около 130 раждания на ден през 2018 година. Най-вероятно повечето от бебетата ще бъдат родени в палатките поради липса на други условия.“, казва здравният консултант на международната организация Рейчъл Къмингс в лагера до Кокс Базар в Бангладеш. – „Лагерите са с лоши санитарни  условия и са благоприятна почва за развитие на болести като дифтерия, морбили и холера, към които особено податливи са новородените. Това не е място, на което да се раждат деца.

„Хуманитарните организации като  Save the Children правим всичко, което е по силите ни. Но въпреки това нуждите са огромни и ние не разполагаме с ресурсите и средствата, за да осигурим на всяка майка и дете медицинската грижа, от която се нуждаят. Призоваваме международната общност да вземе мерки и да осигури средства в тази насока, така че уязвимите деца и семейства от общността на рохингите да продължат да получават подкрепата, от която отчаяно се нуждаят.“ – казва още Къмингс в официалния доклад на организацията.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.