Ново изследване доказва, че алкохолът е причина за увреждане на ДНК на стволовите клети

 

Ново проучване на екип изследователи от Медицинския изследователски център по Молекулярна биология към Университета в Кеймбридж сочи, че употребата на алкохол води до увреждане ДНК-то на стволовите клети и увеличава риска от рак, пише Science Alert.

Британските учени направили хромозомен анализ и ДНК секвениране. Целта им била да проучат генетичното увреждане, до което води ацеталдехидът – химикал, който се отделя при разграждането на алкохола в организма.

И досегашни изследвания доказваха директна връзка между консумацията на алкохол и висок риск от заболяване от рак, например. Но най-новото проучване на учените от Великобритания дава детайлно обяснение на зависимостта между рака и алкохола. Изследването показва как организмът се опитва да се защити от вредното алкохолно въздействие.Те установили, че отделяният при разграждането му ацеталдехид разрушава и уврежда ДНК в кръвните стволови клетки, като постоянно променя ДНК последователностите в тях.

От своя страна, за да се защити, организмът реагира. Първият начин е чрез ензими, известни като алдехид дехидрогенази (ALDH). Те  разграждат ацетилалдехида до ацетат – като ацетата клетките може да използват като източник на енергия.Когато обаче този важен ензим липсва, ДНК увреждането е четирикратно по-голямо, сочат резултатите от изследването на британския екип.

Втората отбранителна реакция на тялото са различни ДНК ремонтни системи, които най-често успяват да се справят с последствията от употребата на алкохола. При много хора обаче тези защитни ремонтни системи не функционират правилно, а това означава, че  увредените клетки не могат да се възстановят ефективно.

„Важно е да помним, че очистването от алкохола и ДНК ремонтните системи не са перфектни и алкохолът все пак може да доведе до развитие на рак по различни начини, дори при хора, чиито защитни механизми функционират отлично.“ – казва Кетан Пател, който е част от изследователския екип от Медицинския изследователски център по Молекулярна биология към Университета в Кеймбридж.

 

 

 

 

 

По думите му „Някои видове рак се развиват в резултат на ДНК увреждане в стволовите клетки. И докато някои злокачествени заболявания възникват случайно, настоящото изследване показва, че употребата на алкохол повишава риска от увреждане на ДНК и съответно от развитието на злокачествено заболяване“.

Всичко това за пореден път ни убеждава, че всяка забрана, посочена за нас в Корана, е свързана с някаква мъдрост. Нещо, от които ние имаме единствено полза и предпазването от което би ни довело до сполука, както се казва в самия Коран…

 

„О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите! Сатаната цели именно да всее между вас вражда и ненавист чрез виното и играта на късмет, и да ви възпре от споменаването на Аллах, и от молитвата. Не ще ли престанете?

 

(Свещен Коран, Сура „Трапезата“:90-91)

 

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.