Щастлива развръзка: Мюсюлманин спаси живота на 10-месечно бебе в Турция

 

  

 

 

Хайреттин Шехин при кмета на Коджаели Ибрахим Османоулу

Случка от последните дни в област Коджаели в Турция обиколи социалните мрежи и предизвика реакции от възторг и възхищение до искрени сълзи в очите на мнозина не само в Турция, но и по целия свят.

На 31 декември 2017 година семейство мюсюлмани – Фатма и Сирджан Синер от турската провинция Коджаели се качват с 10-месечния си син Юмер Асаф на градския автобус. Родителите и всички пътници около тях изпадат в паника в момента, в който бащата на бебето установява, че синът му не диша. Малкият Юмер е глътнал езика си. Видеото от записа на камерите в автобуса, което в последствие стана публично и беше споделено в социалните медии хиляди пъти, много нагледно пресъздава ужасяващата ситуация.

Шофьорът на градския автобус Хайреттин Шахин забелязва създалата се паника в купето на автобуса посредством огледалото за обратно виждане пред себе си. Той отбива автобуса, спира и веднага влиза в купето. Шофьорът взима бебето в ръце, поставя го на земята и изважда езика му, прилага му сърдечен масаж и изкуствено дишане. Минути по-късно малкият Юмер Асаф отново дишал.

Малко след това на място дошъл и медицински екип, който отвел семейството с бебето за наблюдение в здравно заведение.

 

 

Хайреттин Шахин

 

Героичната постъпка на един обикновен мюсюлманин – шофьор на автобус в Турция, беше популяризирана от социални мрежи и медии в и извън пределите на Турция. Освен безпределните признателност и благодарности от страна на родителите Фатма и Сирджан Синер, подвигът на Хайреттин Шехин получи признание и беше награден от  местната управа на Коджаели в лицето на кмета Ибрахим Караосманоулу.

 

„Много съм щастлив, че имах възможност да бъда част от едно такова красиво събитие. Аллах да благослови малкия Юмер Асаф с дълъг живот. Иншааллах да стане човек, който да живее в полза на хората и на родината.“ – каза шофьорът Хайреттин Шахин по повод случилото се, цитиран от Posta.com.tr.

 

Автор: Л. Чаушева 

 

Снимки: Posta.com.tr

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.