Интерес и толерантност, към другия, още в ранна възраст

 

 

        Днес 20.12.2017г. Сряда, 40 деца на 12 годишна възраст и техни учители от Англо-Американското училище в София (Anglo-American School of Sofia), посетиха Централна Софийска Джамия Баня Башъ.

 

        Групата ученици, бяха посрещнати от екскурзовода на джамията Емине Сечкина. След като чуха историята на джамията, учениците заедно с Емине проведоха едночасова беседа, на тема "Проблемите пред които са изправени мюсюлманите днес по отношение на стереотипите и ислямофобията, с която могат да се сблъскат в Европа и чужбина. Възможни решения, за намаляване/премахване на омразата, и какво младите хора могат да направят, за да помогнат за решаване на проблема". Емине Сечкина наблегна на това, че хората се страхуват от непознатото. Младите хора са новото бъще на света, затова те трябва да си дадат възможност да се опознаят едни други. "Толерантността" трябва да бъде ключов компонент, за създаването на един по-добър и щастлив свят, и това ще се постигне от младите хора, заключи Емине. Децата от Англо-Американското училище изучават Исляма от месец август тази година.

 

        По-специално учат за произхода и основите на Исляма, за петте стълба, споделя техният учител Джим. Точно и това е мотивацията на учениците да посетят джамията Баня Башъ. След беседата децата задаваха въпроси свързани директно с религията Ислям, бяха много активни, споделя Емине.

Накрая на визитата, тя им подари брошури свързани с различни ислямски теми, на които децата много се зарадваха. Разделиха се с обещание, за повторно посещение в джамията.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.