И християните в Палестина застанаха срещу решението на Тръмп за Йерусалим

 

 

Снимка: Reuters/ Nir Elias

Решението на американския президент Доналд Тръмп, с което на 6 декември тази година той официално заяви, че признава Йерусалим за столица на Израел, разчувства дълбоко не само мюсюлманите в палестинските територии и по целия свят, но и християнската общност в Палестина, предаде Reuters.

На излизане от неделната литургия в асирийската католическа църква в Йерусалим Фредрик Хазо призова американския президент да промени решението си, като каза, че „въвлича” целия свят в неприятности.

„Единни сме – християни, мюсюлмани – ние сме едно.” – каза 59-годишният палестински музикант, стоейки на алея в сърцето на Стария град на Йерусалим, заобиколен от магазини за религиозни сувенири, пише още Reuters.

Той е ядосан на политиците, но вярва в деликатния баланс на трите религии в Йерусалим и смята, че той ще надделее: „На това свято място Бог закриля всички ни. Ние сме под закрилата на Неговите ангели в Йерусалим.” – заявява представителят на християнската палестинска общност, цитиран от Reuters.

Хазо е бил рамо до рамо с палестинските си братя мюсюлмани и при последната им вълна от протести срещу безпрецедентните мерки за сигурност от страна на Израел преди месеци. Тогава недоволството беше насочено срещу инсталирани металдетектори на входовете на една от трите големи мюсюлмански светини – Харам Ал-Шариф в Стария град на Йерусалим, които няколко седмици по-късно бяха премахнати.

Припомняме, че главата на Римокатолическата църква Папа Франциск също не остана равнодушен към изявлението на президента Тръмп и веднага след това изрази „дълбоката си загриженост от ситуацията“ и призова да се спазва „статуквото“ на Йерусалим. 

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.