От Сърница: Силата на обединението около една благородна кауза в помощ на сираците

 

На 17 декември 2017 година (неделя) мюсюлманите в родопското градче Сърница се обединиха около една благотворителна инициатива, която се проведе в рамките на националната кампания „Седмица на сираците“ 2017 (макар и официално вече отминала).

Децата от коран-курсовете към двете джамии в Сърница, заедно със своите преподавателки и родители, се включиха в благотворителен базар за каузата на Главно мюфтийство за сираците. Базарът се проведе в неделния ден в джамията на кв. „Петелци“, като за него участниците бяха приготвили най-разнообразни неща за хапване.

Десетки бяха мюсюлманите, които освен че посетиха джамията за ежеседмично провеждащата се религиозна лекция там, се възползваха и от възможността да подкрепят сираците, закупувайки си от домашно приготвените вкусотии.

Преподавателките от местните коран-курсове, които инициираха базара със съдействието на районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, споделиха, че избрали провеждането на базар вместо директното събиране на пари в подкрепа на сираците по няколко причини. „По този начин децата ще видят нагледно как се „изкарват“ пари, дори чрез приготвените и лично от тях неща. Това ще ги накара да се почувстват много по-удовлетворени и съпричастни към благородната кауза в помощ на сираците“, споделиха жените за мотивите си да проведат именно базар.

 

 Само за няколко часа – от 9:00 до 12:00 часа, в който период се проведе благотворителният базар в „Петелци“, всичко беше разпродадено. И  резултатът беше налице – събрана сума от 1140.00 лева, които ще постъпят във фонд „Сираци“ на Главно мюфтийство и ще бъдат  изразходени за нуждите на децата сираци.

Неделният благотворителен базар в Сърница е нагледен пример за една увенчана с успех благотворителна акция. Със сигурност обаче зад този успех на мюсюлманите в родопското градче стоят общите им цели, безусловна мотивация, заедност и сплотеност… в името на Аллах и около една обща кауза – в помощ на децата сираци.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.