Мюсюлмани отслужиха петъчната си молитва пред Белия дом в знак на протест срещу решението на Тръмп за Йерусалим

 

Стотици американски мюсюлмани се събраха на 8 декември 2017 година пред Белия дом във Вашингтон и отслужиха петъчната си молитва пред самата сграда, с което изразиха протеста си срещу решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, пише изданието The Straits Times.

Инициативата беше на американски мюсюлмански организации, в рамките на която те призоваха мюсюлманите да изкарат молитвените си килимчета в парка срещу президентската резиденция и да изразят позицията си, докато отслужват молитвата в петък.

Участниците в демонстрацията изразиха опасенията си, че решението на американския президент няма да доведе до мир, а ще създаде още повече хаос.

В сряда, 6 декември 2017 година, американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел. В свое изявление той каза още, че американското посолство в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим. Това обаче ще отнеме години.

Във връзка с решението на Тръмп Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България излезе с официално становище, в което изразява безпокойството си от възникналия конфликт и приканва световните лидери към диалог под егидата на ООН.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: The Straits Times

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.