Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел: Реакциите на света

 

 

Снимка: NDTV

В сряда, 6 декември 2017 година, американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел, както и че американското посолство в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим.

„Днес ние най-накрая признаваме очевидното: че Йерусалим е столица на Израел.Това  е нищо повече или по-малко от признаване на реалността. Това е правилното нещо, което да се направи.“ – заяви Тръмп от Белия дом, предава CNN.

С тези думи на президента Доналд Тръмп САЩ се превърна в първата държава, взела подобно решение.

 

Президентът призова за спокойствие и търпимост след решението за признаването на  Йерусалим за новата столица на Израел. Но неодобрителните реакции на света не закъсняха. Единствената държава, доволна от решението и приела го радушно, беше Израел. За него премиерът Бенямин Нетаняху каза, че то е „важна крачка към мира, тъй като няма такъв мир, който да не включва Йерусалим като столица на държавата Израел".

 

Снимка: Haaretz

Същевременно лидерът на Палестинската автономия Махмуд Аббас обяви, че Йерусалим остава „вечната столица“ и че с решението си Тръмп декларира отказ от посредничество  в близкоизточния мирен процес.

Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН, реагира с думите, че „няма алтернатива на решението, включващо две държави“ и „няма план Б между Израел и Палестина“.

По думите му, той нееднократно се е обявявал срещу едностранни действия по въпроса, които само ще застрашат шансовете за постигане на мир между Израел и Палестина.

Великобритания и Германия също обявиха несъгласието си с решението на американския президент Доналд Тръмп. То беше посрещнато с остри реакции и в мюсюлманския свят и в Турция.

Действията на Тръмп бяха отхвърлени от лидерите на Йордания, Сирия, Ливан, Алжир и ощередица други държави. Мнозина от тях смятат, че с решението новата столица на Израел да бъде Йерусалим ситуацията в региона само ще се усложни, като доведе до ескалация на напрежението.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу  заяви от името на Турция, че решението на Доналд Тръмп е „безотговорно“. По думите му в социалните мрежи Турция осъжда „безотговорната декларация на американската администрация“. Той заяви също, че „решението  противоречи на нормите на международното право и на резолюциите на ООН“.

Главата на Римокатолическата църква Папа Франциск също не остана равнодушен към случващото се. Той изрази „дълбоката си загриженост от ситуацията“ и се обяви в защита „статуквото“ на Йерусалим. 

 

През последната нощ вълни от протести на хора срещу решението на Тръмп започнаха из целия свят.

Хора излязоха на протести в редица градове на Турция

 Снимка: Anadolu Agency

Държавният департамент на САЩ предупреди всички дипломатически мисии по света да не пътуват до Израел, Йерусалим и Западния бряг поне до 20 декември, ако това не е наложително.  

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.