Отбелязването на Мевлид кандили по канадски или за социалния проект TARIC Kitchen Soup на едно мюсюлманско семейство

 

 

 

36-годишният Имран Ассим и 37-годишната му съпруга са мюсюлманско семейство от Канада. Скоро след сватбата си се преместили да живеят в семейната къща в покрайнините на града, където едно след друго им се родили трите им деца и някак естествено промените довели до отдалечаването на младите хора от джамията и от живота на мюсюлманската общност въобще, с която допреди това били пряко свързани.

 

„Събирахме се с приятели на кафе вкъщи и постоянно обсъждахме кои са проблемите на общността. „Защо общността прави това или онова? Защо джамиите не осъществяват връзка с хората?“ – споделя Ассим пред СВС News. – „Тогава осъзнах, че сме се превърнали в онези банални възрастни чичовци и лелки, които се оплакват от всичко и самите те не правят нищо.“

Така се родила идеята за откриването на кухня за топла храна с възможност за доставка към местния ислямски център – TARIC Islamic Centre.   

Планът бил простичък – около датата на Святото рождение на Пратеника (с.а.с.) да се съберат хора от общността в кухнята към ислямския център и от даряваната храна да се направят порции храна, които да се раздават на нуждаещи си – бездомни или хора от местните приюти.

 

Така всяка година в рамките на четири седмици Имран, неговата съпруга и още други мюсюлмани доброволци се събират в TARIC Islamic Centre, където приготвят и опаковат хранителни порции. И докато други отбелязват Святото рождение на Пратеника (с.а.с.) като украсяват домовете си или организират вечери за мевлид, четене на Коран, поезия и въобще отбелязват този момент от годината по най-различни начини, семейство Ассим от Канада решило, че да приготвят  и раздават храна на нуждаещите се със съмишленици ще е техният начин да отбележат Рождението на Пратеника (с.а.с.).

„Това, което не знаехме тогава, когато започнахме, беше, че 5 години след началото на инициативата, ние ще приготвим 10 000-ната си порция.“ – споделя още Ассим пред CBC News.Толкова човека са опитали от храната на младите доброволци за периода от началото на TARIC Soup Kitchen.

Така групата от около 50 доброволци се събра и през уикенда на 25 и 26 ноември в ислямския център, където малки и големи – кой с каквото може, се включва в благородното начинание. Най-малките също имат свои задължения в процеса – те добавят плодовете към хранителните пакети и лепят етикетите. Юсуф и Иса Субидар са две братчета, които правят точно това.

 

„Ние имаме по толкова много от всичко, а някои хора на този свят нямат… Затова се опитваме да им дадем най-необходимото.” – споделя ученикът Юсуф Субидар.

„Наш дълг е да помагаме“. – допълва към казаното от брат си малкият Иса.

 

Инициаторите семейство Ассим смятат, че начинанието им е много добра възможност за сплотяване на мюсюлманската общност там, където живеят, както и начин на по-възрастните да се сработват с по-младите. Социалният проект на канадските мюсюлмани е възможност, както в случая със самото семейство Ассим, за „завръщане“ към джамията, към живота на мюсюлманската общност, особено ако вече си се отдалечил… А какъв по-красив, приятен и благороден начин това да се случи от този да помагаш на някого в нужда?

 

 

Снимки: CBC News/ TARIC Islamic Centre

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.