Из старите джамии и османското наследство на София: Разходката в рамките на Седмица на джамиите 2017

 

Едно от събитията тази година, които се проведоха в рамките на Седмица на джамиите 2017, беше Разходка из старите джамии и османското наследство в София. Тя се състоя на 21 октомври 2017 година (събота)

Желаещите да се включат в тематичната обиколка в столицата с екскурзоводското участие на доц. Исмаил Джамбазов се събраха в 10:00 часа в съботния ден пред джамията „Баня Башъ“.

Сред хората, проявили интерес към историята на някогашните джамии на територията на днешна София и към оставеното османско наследство, бяха и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и заместник-главният мюфтия на България Бирали Мюмюн.

 Сред посетените места в рамките на разходката бяха „Баня Башъ“, „Гюл джамия“, джамията „Соколлу Мехмед Паша“, „Сиавуш паша джамия“ – днешният храм „Света София“, „Кара джамия“ („Черната джамия“) – днешният храм „Свети Седмочисленици“ и „Намазгяха“ (известна на столичани като „Римската стена“).

Сред интересните факти, които участниците в разходката научиха, бяха това, че познатата ни днес Римска стена някога е била намазгях, който показвал посоката към къблето на хората от по-далечните квартали на столицата.

Доц. Джамбазов разказа още, че през 1897 година Министерският съвет решил старата джамия, наречена “Черната джамия”, да бъде преустроена в църква по проект на руския архитект А. Померанцев 

Интересен факт от историческите предания за „Сиавуш паша джамия“ пък сочи, че по време на земетресението през 1858 година, най-тежкото в историята на София, се срутили двете минарета на някогашния мюсюлмански храм. Под руините им загинали две деца -   деца на тогавашния имам. Мюсюлманите приели това като проклятие от Аллах и оставили тази джамия.

Дълго време след това тя тъне в разруха, след което е преустроена в църквата „Света София“.

Жестокото земетресение от есента на 1858 година нанася много сериозни щети върху огромна част от сградите на тогавашна София. Съборени са минаретата на общо 19 джамии от всичките 24 мюсюлмански храма по онова време в града…

"Днес се върнахме в историята на София през Османско време... Доц. Исмаил Джамбазов ни отнесе в епохата на Османското време, където имахме възможност да чуем за джамиите, медресетата, кервансараите, турския конак, намазгяха и други исторически обекти от онова време, от много от които днес няма и следа или са преустроени. Аллах да е доволен от екскурзовода и организаторите на историческата разходка в рамките на тазгодишната Седмица на джамиите“. – коментира един от участниците по време на Разходка из старите джамии и османското наследство на София, състояла се на 21 октомври тази година.

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.