Конференция по повод нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите се проведе във Виена

 

Офисът за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОДИПЧ/ОССЕ) проведе конференция на тема „Методи за реагиране на нетолерантността, дискриминацията срещу мюсюлманите“. Тя се състоя на 18 октомври 2017 година във Виена и беше организирана съвместно с Джорджтаунския университет.

Събитието се организира по повод десетата годишнина от конференцията и декларацията на ОССЕ от Кордоба през 2007 година относно нетолерантност, дискриминация и омраза към мюсюлманите.

Участниците в конференцията направиха преглед на актуалните прояви на нетолерантност и дискриминация срещу мюсюлманите и свързаните с тях предизвикателства в региона на ОССЕ и проучиха методите за разработване на цялостен отговор за справяне с тези явления.

Целта на конференцията бе да направи преглед на усилията, положени в това отношение от страна на участващите в ОССЕ държави, както и съответните ангажименти, включително осъществяването на образователни дейности за повишаване на осведомеността относно нетърпимостта към мюсюлманите и насърчаване на недискриминацията в съответствие с принципите на зачитане на правата на човека и основните свободи.

Върху значението на тази конференция беше поставен акцент и при местните и парламентарни избори в редица страни, които разкриват степента, до която антимюсюлманските кандидати и техните политически платформи застрашават правата на човека и гражданските свободи на мюсюлманските граждани и имигрантите.

Участвалите във форума повече от четиридесет неправителствени организации от региона на ОССЕ изложиха своите виждания, препоръки и възможни решения, с цел подпомагането на участващите държави да развиват съвременни и актуални методи в борбата срещу нетолерантността и дискриминацията към мюсюлманите.

Неправитгелствените организации приеха декларация и излязоха с отворено писмо до ОДИПЧ/ОССЕ, провокирано от настоящата ситуация в региона, в която изложиха своите безпокойства по отношение на нетолерантността и дискриминацията към религиозните, етнически и други малцинства, и по-специално към мюсюлманите. Предстои декларацията да се разпространи сред държавите-участнички на ОССЕ.

В конференцията участие взеха и представители на Мюсюлманско изповедание в България, както и представители на Сдружението за турска и българска култура – TÜRKDER.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.