Научен форум: „Свещените места за мюсюлманите в България“

 

На 19 октомври, четвъртък като част от инициативата „Седмица на джамиите“ организирана от Главно мюфтийство се състоя научният форум на тема „Свещените места за мюсюлманите в България“.

Организаторите на форума са на мнение, че по темата за свещените места за мюсюлманите трябва да се говори много. Защото „Там където няма правилно тълкуване на религията, мястото му се заема от суеверието“ каза модераторът на форума и заместник главният мюфтия Бирали Бирали.

Участниците във форума  са известни преподаватели от БАН, ВИИ, които са направили теренни проучвания по темите върху, които пишат. Доц. д-р Мила Маева изнесе доклад на тема „Религия, миграция и идентичност“; доц. д-р Евгения Троева говори за функционирането на святото място в етнологична перспектива с примера за тюрбето на Енихан баба; д-р Ива Кюркчиева представи доклада си за светите места в руенското село Сини рид; председателят на ВМС Ведат Ахмед изнесе доклад за вакъфите и свещените места. Преподавателят от ВИИ Айдън Юмеров представи доклада си за мевлевихането в гр. Пловдив; д-р Емине Байряктарова говори по темата за мюсюлманските гробищни паркове и представи примери от мюсюлманското гробище в София, кв. Орландовци; етнологът д-р Йелис Еролова представи доклада си на тема „Непозволени практики на някои свещени места в България“ и д-р Сефер Хасанов от ВИИ говори за понятието свещеност от гледна точка на исляма.

 

Юзлем Тефикова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.