Състоя се лекция на тема: Джамията на Ибрахим паша и „Ибрахим паша джамия в Разград“

 

На 18 октомври, сряда в медийния културен център към Главно мюфтийство се състоя лекцията на проф. Любомир Миков „Джамията на Ибрахим паша и „Ибрахим паша“ джамия в Разград“.

Събитието е част от инициативата „Седмица на джамиите“, която Главно мюфтийство организира всяка година през месец октомври.

По време на лекцията проф. Миков сподели, че е наблюдавал джамията в продължение на 25 години, постоянно следял литературата, свързана с нея и „чак когато се почувствах достатъчно подготвен започнах работа върху този труд“ каза авторът.

Името на Ибрахим паша е едно от най-известните имена сред великите личности от епохата на Османската империя. Но също както е известен на всички, той също е толкова и „непознат“. Не се знае къде е гроба на Ибрахим паша казва проф. Любомир Миков. Не се знае къде е гробът на великият везир на великият Сюлейман, се чудят и присъстващите на лекцията.

А джамията в Разград, която носи неговото име? Какво се знае за нея? Точно на тези въпроси е посветил 25 години от живота си проф. Миков. При направените проучвания открива документа от 1533 г. , с който е учреден вакъфът на Ибрахим паша в Разград. От него се разбира, че през 1533 г. Ибрахим паша е построил джамия в село Йенидже, което след построяването на храма се превръща в град и след години получава името Разград.

Но през 1599 година джамията изчезва, изчезнали са и всички документи, свързани с нея. Никой не може да отговори какви са причините за това. Според някои изследователи най-вероятно причината за изчезването на джамията е земетресение, но „това е невъзможно, защото ако е имало земетресение би следвало и хамамът срещу джамията също да е бил разрушен“ казва проф. Любомир Миков.

На мястото на джамията, построена от Ибрахим паша през 1616-1617 г. (81 години след смъртта на везира Ибрахим паша, който е убит през 1536г.) е построена нова джамия, която носи името на Ибрахим паша, защото е построен върху земя от вакъфа на Ибрахим паша.

 

Юзлем Тефикова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.