Седмица на джамиите 2017: Поглед към Районно мюфтийство -  Благоевград

 

„Джамиите са едни архитектурни обекти. Имамите са техните сърца, а джемаатите – душите им.“ – с тези думи районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед акцентира върху ролята и отговорността на духовните водачи и на хората от мюсюлманската общност към джамиите. Това бе един от поставените акценти по време на двете специални срещи, проведени с имамите от Районно мюфтийство – Благоевград.

Срещите се състояха в градовете Гоце Делчев и Якоруда на 18 октомври 2017 година. Те бяха организирани специално по случай настоящата Седмица на джамиите 2017.

В рамките на организираните от Районно мюфтийство – Благоевград срещи с имамите бяха обсъдени още редица важни въпроси. Едно от тях - петъчните хутбета на 20.10.2017 година във всички джамии в региона ще бъдат на тема „Джамиите в живота на мюсюлманина“. Също така благоевградското мюфтийство инициира почистване на джамиите в обхвата си и подготовката им за посрещането на зимния сезон. Това е двудневна акция за дните на 21 и 22 октомври (събота и неделя), в която може да се включат всички желаещи мюсюлмани по населените места в благоевградско.

Освен тематичните въпроси по повод Седмица на джамиите имамите повдигнаха и така наболелият и актуален за всички им въпрос с финансовите затруднения в Мюсюлманско изповедание и проблемите с изплащането на имамските заплати. По време на срещите в Гоце Делчев и Якоруда бяха обсъдени някои идеи и стратегии за справяне с кризата.

Седмица на джамиите е инициативата на Мюсюлманско изповедание, която се провежда за поредна година в страната ни, а през настоящата 2017 година се състои в периода 16-22 октомври под формата на различни събития и кампании, организирани от Главно мюфтийство и от районните мюфтийства по места.

Програмата за Седмица на джамиите 2017 може да разгледате ТУК.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.