Според доклад на ЕС мюсюлманите в Европа са добре интегрирани и вярват в демократичните институции

 

Преди дни Агенцията на Европейския съюз за основните права оповести резултатите от свое изследване, посветено на дискриминацията сред мюсюлманите в Европа.

Участие в него са взели общо 10 527 души, самоопределили се като мюсюлмани. Изследването е проведено в 15 държави членки на Европейския съюз - Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Холандия, Словения, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Проучването обобщава информация за преживяванията на мюсюлмани и техните деца, които са родени на територията на Европейския съюз.

Според доклада Агенцията на Европейския съюз за основните права по-голямата част от мюсюлманите в Европейския съюз имат висока степен на доверие към демократичните институции, въпреки че са подложени на дискриминация и тормоз.

         „Обнадежден съм от доверието, което европейските мюсюлмански общности имат в нашите публични институции и във върховенството на закона, въпреки отделните появи на дискриминация, на които те стават свидетели“, сподели първият заместник-председател на Европейската комисиязаявява Франс Тимерманс. Добави обаче, че същевременно е  обезкуражен от доклада на Европейската агенция за основните права, в който се посочва, че през последните пет години почти един на всеки трима мюсюлмани чувства, че е бил обект на дискриминация при търсене на работа, но едва 12 % от мюсюлманите са съобщили за последните случаи на дискриминация.

„Искам да уверя нашите мюсюлмански граждани, че Европейската комисия няма да толерира нетолерантността. Това е в нарушение на нашите ценности и на нашите закони.“ – добави в изявление за медиите Тимеранс.

 

Агенцията на Европейския съюз за основните права е независимият орган на ЕС за предоставяне на подкрепа и експертни познания в областта на основните права на Европейския съюз и неговите държави членки.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.