Благотворителен базар за децата от Коран курса в с. Звездел

 

12 септември, вторник. Вървя по улиците на Момчилград и се чудя „Защо ли се е събрал толкова много народ на едно място?“ наближавайки читалище „Нов живот“, където се провежда заключителният етап на 11. Национално състезание по основни познания за исляма. Напредвам и слушам гласовете... С  всяка крачка научавам нещо ново за града и хората. Разбирам, че днес е пазарен ден в Момчилград и това е причината за  препълнените улици. Но пред читалището също има много хора.

Забелязвам група хора, събрали се около една маса, където разглеждат изложените броеници, забрадки, книги, шапки...  След това виждам Севинч ходжа и Ибрахим ходжа, които обясняват нещо на събралите се хора около масата.

„Организирахме благотворителен базар за децата от Коран курса в с. Звездел.“ казва Севинч ходжа. Тъй или иначе ще пътуват за Момчилград за състезанието, защо да не сложат и малко киниги в колата? Докато децата се състезават, те ще организират базар като събраните средства ще бъдат изразходвани за нуждите на децата от Коран курса в с. Звездел.

„Главната ни цел е да срещнем хората с книгата. Ако имат някои въпроси, свързани с религията, опитваме се да отговорим и на тях. Т.е. опитваме се да построим мост между хората и книгата, Създателя, между хората и доброто...“ разказва  Ибрахим ходжа.

За да  достигнат и до тези, които не посещават джамията и книжарниците организират такива благотворителни базари. Затова избират книги с достъпен език за хората, такива книги, които ще им бъдат полезни. И за да могат хората да ги купят, смъкват цените колкото се може по-ниско.

Има всякакви книги на базара, и на турски и на български. Полагат специални усилия за това книгите на Главно мюфтийство да бъдат популяризирани сред населението.

На въпроса „Какви книги се търсят най-много?“ Севинч ходжа отговаря: „Тези, които работят в Мюсюлманско изповедание, по принцип търсят книги с религиозна тематика, а останалите хора търсят книги с молитви и Коран. За младежите пък препоръчваме книги за личностно развитие и книги от типа на „Как да бъде съвременният млад мюсюлманин?“

По същото време популяризират и социалните дейности на Изповеданието. Например заедно с книгите са взели и от картичките, отпечатани за кампанията за подпомагане на сираците. „Така благотворителният базар се явява като мост между хората и Изповеданието.“ коментира Севинч ходжа. 

Юзлем Тефикова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.