Както всяка година, така и през тазгодишния месец Рамазан се дават празнични вечери – ифтарв двора на Кърджалийската джамия. Инициатори са Районно мюфтийство– Кърджали и добронамерени дарители. Ифтари ще бъдат давани през целия месец Рамазан. На 5 и 6 юли за поредна година беше даден ифтар - благотворителна вечеря от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. На организираната в двора на централната джамия ритуалната вечеря присъстваха над 70 души от града и околностите.
„Месец Рамазан е празникът на уважението, помирението, пречистването от лошите помисли. Независимо от вярата и религията всички мюсюлмани на този празник си прощават, показват уважение към другия, към близките си, съседите си. Това е празникът, който ни обединява”, заяви в приветствието си кметът Хасан Азис. Той отбеляза, че семейството му винаги е било вярващо, почитало е празниците, обичаите, традициите. „Това е едно продължение, което съм видял от родителите си, дедите и искам да го предам на моите деца”, каза кметът.
Районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи дуа за благодарност към Всевишния Аллах. Той отбеляза, че е традиция от началото до края на месец Рамазан да се организират празнични вечери-ифтар в двора на джамията. А за целта има специално изграден рамазански чадър, който е единствен в цялата страна. „Нашият чадър е пример за мюсюлманската общност у нас”, каза Мехмед.
Районният мюфтия уточни още, че по инициатива на кмета Хасан Азис всяка вечер по време на Рамазана има организиран превоз, който обикаля всички квартали в града, за да събере вярващите за молитвата, теравих намаз. След края на молитвата всички богомолци могат да разчитат на осигурния превоз, за да се приберат по домовете си.
От името на мюсюлманската общност в града Мехмед изказа благодарност към кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис за двете благотворителни вечери, които той лично дарява.
Говеенето на мюсюлманите продължават през целия месец Рамазан, от ранни зори до залез слънце. Тази година празникът ще започне на 28 юли и ще продължи няколко дни, както винаги.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.