Започна 11-тото Национално състезание по основни познания за исляма

 

Домакина на състезанието тази година е ДУ Момчилград, с любезното съдействие на РМ Кърджали.

В началото на състезанието зам. главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали направи приветствие и пожела успех на всички участници.

Състезанието ще протече в два етапа.  Днес, на 11 септември, ще бъде изпитната част, в която ще бъдат проверявани теоретичните знания на участниците. А утре ще бъде награждаването на победителите в състезанието. В този ден ще се проведе и културна програма, която се организира за първи път тази година. В нея ще се включат деца с изразени таланти, които ще покажат уменията си пред всички участници.

Преди началото на състезанието,  обсъдихме тазгодишните Коран курсове с Ахмед Селиманов - експерт от отдел „Иршад“ към Главно мюфтийство и главен координатор на Коран курсовете. „Имаше Коран курсове във всеки регион.“ казва Селиманов. И споделя, че Главно мюфтийство цели да превърне всички летни коран курсове в годишни. Засега такива курсове има само в някои райони като Айтос, Гоце Делчев, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Общият брой на коран курсовете в България тази година е бил 510.

Тази година по време на  Коран курсовете преподавателите са наблегнали повече на ученето чрез игри. „Така децата не се отегчават и се постига постоянство при посещаването на курса.  Някои ръководители на коран курсове успяха да постигнат голям успех чрез този метод на обучение.“ казва Ахмед Селиманов.  

 

 Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.