Главно мюфтийство даде официален прием по случай Курбан Байрам 2017

 

 

Десетки дипломати, представители на различни религиозни общности, общественици уважиха тазгодишния прием на Главно мюфтийство, който беше даден по случай големия празник Курбан Байрaм. Приемът се състоя в сградата на Мюсюлманско изповедание в столицата на 1 септември 2017 година, първият от поредицата празнични дни за мюсюлманите.

Поради отсъствие на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който е на поклонение в Светите места, гостите бяха поканени и посрещнати от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед. Домакинът благодари от свое име и от името на институцията Мюсюлманско изповедание на всички, които бяха уважили поканата да присъстват на официалния прием.

„Курбанът сближава човека с Бога, човека с подобните му, вярващия с различните от него. Не напразно един чисто религиозен ислямски термин „курбан“ е навлязъл в българската християнска култура. Споделяйки курбана със своите съседи, близки, нуждаещи се и други, без да се прави разлика по етнос и религия, споделяме доброто и радостта, с които сме заредени. А това ни прави по-щастливи, по-отговорни и по-човечни.” – с тези думи председателят на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание – Висшия мюсюлмански съвет се обърна към своите гости в приветствието си към тях.

В края на обръщението си Ведат С. Ахмед пожела на всички Всемилостивият Аллах да ги дари с необходимото страхопочитание, с което да бъде постигнат така необходимият на всички мир – в душевен, семеен, социален и глобален аспект.

От своя страна гостите също отправиха своите поздравления по повод празника към домакините и всички присъстващи на празничния прием мюсюлмани. Те имаха възможност да се почерпят и да проведат приятелски разговори помежду си.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.