Мюсюлмански лидери започнаха европейска обиколка с послание срещу тероризма

 

Имами от цял свят се събраха в Париж и на 7 юли 2017 година от „Шанз-Елизе“ тръгнаха на европейска обиколка с автобус, която нарекоха „Марш на мюсюлманите срещу тероризма“.

В мирния марш ще се включат близо 60 мюсюлмански духовни водачи от Европа и Северна Африка, като целта им е да посетят местата, на които неотдавна бяха извършени терористични атаки и нападения. Идеята да се проведе „Марш на мюсюлманите срещу тероризма“ е на имама в парижкото предградие Дранси Хасен Чалгуми и на писателя от френско-еврейски произход Марек Алтер. Това е техният начин да отдадат почит към жертвите и да осъдят всяка една форма на тероризъм.

„Посланието ни е ясно – ислямът не може да се свързва с тези варвари и убийци, които извършват престъпления в името на Аллах.“ – каза Чалгуми по повод организацията на мирния марш, предадено от френското издание LeFigaro.

Първата спирка на мюсюлманските лидери в рамките на европейката обиколка беше в немската столица Берлин, където през декември миналата година беше извършена терористична атака с камион и загинаха 12 души.

След посещението на Германия обиколката ще продължи към Брюксел, ще има спирки още в Тулуза и Ница. Очаква се маршът на мира да завърши този петък в Ница, на мястото където преди точно една година беше извършено нападение с камион на крайбрежието, което взе близо 80 жертви и още десетки бяха ранени. Там ще бъде извършена и възпоменателна церемония, на която се очаква сред официалните присъстващи да е и френският президент.

 

Aвтор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.