Навършват се 22 години от геноцида над босненските мюсюлмани в Сребреница

 

На 11 юли 1995 година повече от 8000 босненски мюсюлмани са избити край Сребреница от сръбските военни сили, управлявани от Ратко Младич. Това е най-голямото масово клане в Европа от Втората световна война насетне.

По повод 22-ата годишнина от геноцида в Сребреница генералният секретар на ООН излезе с официално заявление, публикувано на официалния сайт на ООН, в което призовава да бъдат признати трагедиите от миналото, за да не се повтарят в бъдеще.

„На 11 юли ще се навършат 22 години от клането в Сребреница – най-жестокото на европейска земя от момента от основанието на ООН“, казва Гутерешв официално си заявление. И добавя, че „За да се предотврати подобна жестокост в бъдеще, ние трябва честно да погледнем миналото и да признаем, че тези престъпления са били извършени . Сложната задача по възстановяването на доверието заради пълното примирие в Босна и Херцеговина стои пред хората от различните общности в страната. За да се изгради общо бъдеще, тези общности трябва да признаят трагедията от миналото“.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.