ДЕКЛАРАЦИЯ

на Организация нa евреите в България „Шалом“ и Централен израилтянски духовен съвет по повод нападението над семейството на заместник главен мюфтия Бирали Бирали

 

„Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.“

Конституция на Република България, Чл.37 ал. 1

 

Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централният израилтянски духовен съвет остро осъждат варварското посегателство над съпругата и дъщерите на заместник главния мюфтия Бирали Бирали извършено пред столичен магазин.

Изказваме най-искрено съчувствие към цялото семейство на Бирали Бирали за изживения стрес и физическа болка, и им засвидетелстваме нашата дълбока съпричастност и подкрепа.

Едновременно с това вярваме, че органите на реда ще направят всичко възможно да открият извършителите и те ще понесат цялата отговорност за това престъпно деяние.

България е правова държава и правото на свободното изповядване на различните религии е гарантирано от Конституцията на страната ни. И тази гаранция задължава преди всичко политиците, държавните служители и служителите в правоохранителните и правораздаващи органи да спазват и да се съобразяват с тези права и свободи на българските граждани.

Законите на страната трябва да се спазват, личното пространство и сигурността на индивида трябва да се гарантират от правоохранителните органи, а правораздаващите органи да прилагат закона в пълната му сила.

Остро осъждайки конкретния случай, за пореден път ние апелираме към нетърпимост към подобни прояви на ксенофобия и нетолерантност, като призоваваме цялото общество и особено политиците и лидерите на страната, към особено внимание за действия, свързани с езика на омразата и нагнетяването на етническа и верска нетърпимост.

 

 

д-р Александър Оскар, д.м.г-жа София Коен

ПредседателПредседател

ОЕБ „Шалом“ЦИДС

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.