Училището в с.Устина изпарти поредния випуск имами

Културния дом на с.Устина беше домакин на специална културно образователна програма организирана от випусниците на Мюсюлманската школа към Главно Мюфтийство. Двадесет и пет випусници от различни краища на страната за един час показаха своите умения придобити по време на едногодишното им обучение. Програмата започна с четене на Ашръ-шериф от сура Фетих. След което, под ръководството на директора на училището г-н Селим Мехмед, хор от курсистите изпълниха няколко религиозни песни-илахита. Випусниците Хамза и Шереф изиграха сценка на която, ходжата поемайки на ръце новороденото бебе му прочете на ушите езан и камет. След което му дава мюсюлманско име. А също така не взема пари за извършения традиционен обичай.
На втората кратка сценка курсистите Ерол, Салих и Гюкан припомниха на зрителите в залата, че истинския имам не трябва да взима пари за четене против уроки. А тъкмо обратното, имама заяви, че тези пари биха послужили за прехраната на сираци и социално слаби граждани.
От името на випусниците прощтално изказване прочетоха Енвер и Левент. Те благодариха на Главно Мюфтийство, че е открил такава школа и дадоха обет пред преподаватели, близки и приятели, че ще продължат да се обучават по Ислям.
В своето изказване директора на училището г-н Селим Мехмед, сподели, че за една година са преминали през различни изпитания, и че сега е моментът да жънем плодовете на това търпение. Г-н Мехмед, подчерта, че училището е отворило врати през далечната 2002 година и през това време са успели да се дипломират общо четири випуска. Той изрази надежда тази школа да продължи своето съществуване и занапред.
Специални гости на събитието бяха Главния Мюфтия в Република България д-р Мустафа Хаджи, г-н Улви Ата- културно аташе към Посолството на Република Турция, , зам.главния мюфтия Ведат Ахмед, г-н Халил Ходжев- Отдел „Иршад” към ГМ, Районните Мюфтии на Пловдив г-н Ерсин Ахмед, Хасково, Кърджали и Крумовград.
Г-н Улви Ата напомни на всички присъстващи, че човечеството в момента живее във века на информационните технологии и науката. Г-н Ата даде за пример негативните събития които се случват в света, а също и у нас.  Той посочи, че като мюсюлмани ние трябва да черпим знание за нашата религия от достоверни източници и да отбягваме нетрадиционни обичаи и бидати.
Главния мюфтия д-р. Мустафа Хаджи, напомни на курсистите, че изминалата една година не е пропиляна година, а е преминала чрез усвояване на знания и умения. Той пожела на виустниците да продължат своето образование, а също така да проповядват придобитите знания, тъй като усвояването на знание е първата стъпка, а следващата е тези знания да се предадат на хората. В края на програмата всички курсисти бяха удостоени със дипломи връчени от Зам.главния мюфтия Ведат Ахмед, а Районния мюфтия г-н Ерсин Ахмед, лично връчи на всички възпитаници специални подаръци.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.