Уникална реликва от времето на Пророка (с.а.с.) на музейно изложение в Санкт Петербург

На 22 юни 2017 година, в нощта Кадр, в един от Държавните музеи на Санкт Петербург на широката аудитория ще бъде показан забележителен камък. Той е съхранен от времето на Пророка Мухаммед (с.а.с.) и досега никъде не е бил показван.

            Забележителният камък е донесен от първия посланик на Русия в Саудитска Арабия – Карим Хакимов след извършена умра в Мекка през 1926 година. До 1973 година неговият брат Халик Хакимов е съхранявал този камък в Москва, след което реликвата е преминала на съхранение в семейство Коен.

Когато необикновено тежкият зелен камък се намокри с вода от извора на Зем-Зем, на него се появява надпис от името на Пророка Мохаммед (с.а.с.). Това е укрепващият вярата 39-и айет от сура „Ал-Бакара“. Малкият тъмнозелен камък с размери само 179х87х120мм има необикновеното тегло от 9.9 кг и по форма наподобява камилска гърбица. На основата на камъка с хиджаски шрифт е изписан въпросният текст от Корана (Сура 2:39).

Надписът с времето почти се е изтрил, но ако се намокри с вода от кладенеца на Зем-Зем айетът може да бъде видян с просто око.

            Камъкът е бил намерен от първия посланик на Русия в Кралство Саудитска Арабия - в близост до планината Джабал-ан- Нур, намираща се недалеч от Мекка.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.